Над 20 сигнала са получени в Окръжната прокуратура в Пазарджик

...
Над 20 сигнала са получени в Окръжната прокуратура в Пазарджик
Коментари Харесай

Неизвестни масово умъртвяват кучета в село Юндола

Над 20 сигнала са получени в Окръжната прокуратура в Пазарджик за умъртвени животни в региона на велинградското село Юндола, оповестиха от пресцентъра на държавното обвиняване. Образувана е инспекция на подадените от жители данни за вероятно закононарушение - проявена свирепост към гръбначно животно и причиняване на гибел.

Деянието е криминализирано и се санкционира с до 3 години затвор и санкция до 5000 лв..

По случая тече досъдебно произвеждане в полицията, направени са инспекции и от общината. Информацията за протичащото се е доста спорна. Според разнообразни жители, множеството от над 40 бездомни животни са отровени, до момента в който публично подадените данни са за едно-две, за които не е потвърдено по какъв начин и дали са убити, прецизира " Дарик ".

Единственият сигурен факт досега, е, че в курорта от началото на лятото са се появили няколко десетки безпризорни кучета. Вероятно - вследствие на българския феномен, наименуван „ кучешки туризъм “, или другояче казано - от нечии опити да се отърве от казуса, като го трансферира в непозната територия.

За всеобщото ликвидиране на четириноги се заприказва след постинг в обществените мрежи от потребителка на име Невена Сергеева. Тя загатва, че отравянето идва броени дни, откакто зоозащитници подават сигнал в кметството на Юндола и в Община Велинград за гладуващи животни. И даже твърди, че следите се заличават, а локалните управници отхвърлят да има такова нещо.

Сред жертвите са и майки, имало действителна заплаха да бъдат убити и останалите живи, написа още Сергеева.Според нея кметовете се пробват да обезоръжат доброволците, с цел да вършат каквото си желаят. Качени са и две фотоси на мъртви кучета, на една от които ясно се вижда присъщата за отравяне пяна към устата.

В разразилата се полемика се появиха и обвинявания против кмета на Юндола Мехмед Местан, че е уредил заравянето на погубените четириноги и че е заплашвал хората от селото, с цел да не разясняват и да се прикрие закононарушението.

Той обаче изрично отхвърля и споделя, че го упрекват за непознати грехове. Нямало отровени кучета, а били убити от други, обучавани за боеве от локален гражданин. В селището имало два развъдника за бойни кучета

Кметът споделя, че бездомните животни в Юндола в действителност са доста. Твърди, че ги оставят самите им стопани. Жителите одобряват животните друго – едни ги хранят, други се възмущават, децата екскурзианти се плашат. Случвали са се неприятни обстановки. Не толкоз със скитащите, колкото с нападателните бойни кучета, които са по-големи от някои деца и ги атакуват, с цел да им вземат закуската от ръцете.

Стопанинът на обучаваните за пердах кучета бил не по-малко самоуверен, споделя още Местан. Мъжът се самонастанил в някогашна база на Българската национална банка и там си устроил разплодник. Подавани са тъжби по този мотив, само че без триумф.

Сигнал за убити животни е получен и в община Велинград, откъдето са организирали инспекция, сподели пиарката Бояна Кирилова. В комисията са били двама полицейски инспектори, еколог и ветеринар. Те също се натъкнали на изненадващи неща. Потърсили авторката на сигнала и се оказало, че тя не е от Юндола, а и сега е на море, не в селището. Но изненадите не свършили с това.

По случая е формирано досъдебно произвеждане, обстоятелствата се ревизират, разяснява представителят на Областната дирекция на Министерство на вътрешните работи Мирослав Стоянов. По данни на сътрудниците му, е открито единствено едно мъртво куче и то е било подхвърлено от локален гражданин, чиято идентичност е открита, пред кметството. Ще се търси повода за гибелта на животното и в случай че е убито, виновникът ще понесе наказателна отговорност. Своята отговорност ще понесат и разпространилите погрешната информация за повече от 20 отровени четириноги, в случай че се откри кои са.

Юндола е едно от местата, където всеобщо се изоставят кучета, освен това проведено, разяснява по този мотив пред национални медии Явор Гечев от Фондация „ Четири лапи “. Не единствено от жители, само че и от общини. Очевидно броят им е станал доста огромен и някой е решил да се саморазправя, което е закононарушение и би трябвало да се санкционира с цялата суровост на закона, сподели още Гечев.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР