Над 20 хил. полицаи ще бъдат ангажирани с охраната на

...
Над 20 хил. полицаи ще бъдат ангажирани с охраната на
Коментари Харесай

МВР, прокурори и ДАНС създават щаб срещу купуването на гласове

Над 20 хиляди служители на реда ще бъдат ангажирани с защитата на парламентарния избор. Министерство на вътрешните работи основава специфичен междуведомствен щаб за битка против търговията с гласове. В него ще вземат участие представители на прокуратурата, полицията и ДАНС, заяви основният секретар на вътрешното министерство Ивайло Иванов. Според него обаче търговията с гласове е доста мъчно доказуемо закононарушение.

Той посочи, че съответни сигнали за пазаруване на гласове все още няма, само че има информация за вероятно осъществяване на такива закононарушения.

„ Като погледнем обратно към предходни избори – има много хора, които към този момент са наказани и са изтърпели съответните присъди за подобен тип закононарушения. Отделно – даже и да не сме съумели да съберем задоволителни и съответни доказателства, които да бъдат годни за прокуратурата и за съда, аз считам, че с нашите дейности най-малко сме съумели да преустановим това порочно деяние “, сподели основният секретар.

„ Предвид плановете, които сме създали и имайки поради опита от предходни избори, в които сме взели участие – броя ще бъде над 20 хиляди души. Говоря освен за изборния ден, само че и по принцип, по обезпечаването на изборния развой ", уточни Иванов пред bTV.

Той изясни, че това на процедура е цялата униформена полиция.

„ Освен униформените чиновници, ние ще би трябвало да имаме групи, които да реагират при подаване на сигнали за нарушение на изборните права на жителите. Много оперативни служащи ще бъдат на терен. Отделно звената за документи за идентичност ще работят, тъй като ние би трябвало да се погрижим и за хората, които имат невалидни документи, само че желаят да упражнят правото си на глас и да го подсигурим ", добави главният секретар.

Освен че би трябвало да преминат умерено и без произшествия, изборите би трябвало и да са безвредни – без опашки и скупчвания пред урните.

" Тук е новото, което е и изключително предизвикателство за нас е, че ще бъдат в условия на пандемия. Трябва наред с всичко друго, да се съблюдават противоепидемичните ограничения. От наша страна ние би трябвало да следим за здравето на чиновниците, а и би трябвало да следим и дали жителите съблюдават тези противоепидемични ограничения, с цел да запазим и здравето – на тези, които желаят да се предпазят. Констатираме, че доста хора не поставят никакви старания да ги съблюдават ", казва Ивайло Иванов.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР