Над 20 души са загинали в горските пожарите, бушуващи около

...
Над 20 души са загинали в горските пожарите, бушуващи около
Коментари Харесай

Пожарите в Гърция взеха жертви

Над 20 души са починали в горските пожарите, вилнеещи към гръцката столица Атина, заяви по малкия екран представител на гръцкото държавно управление, представен от Франс прес.

Повечето жертви са попаднали в огнения капан в региона на курортното градче Мати , на 40 км североизточно от Атина, в домовете или в колите си, добави представителят. Ранените са над 104, 11 от тях тежко, 16 от потърпевшите са деца.

" Време е за битка против пламъците ", съобщи по-рано министър председателят Алексис Ципрас, който редуцира визитата си в Мостар, в Босна, с цел да се върне в Атина. 600 пожарникари са били разгърнати през вчерашния ден по трите огнени фронта. Два от тях са траяли да се разрастват през нощта към Мати и на към 55 км от западно от столицата, покрай Кинета, около автомагистралата към Коринтския канал.


 Гърция пожари БГНЕС
пасителните интервенции по въздуха, с присъединяване на осем самолета и девет хеликоптера, са прекъснати през нощта . " С напредването на избавителните работи има заплаха да бъдат открити нови жертви ", сподели чиновник на пожарната. Девет катера на бреговата защита, два военни кораба и десетки частни лодки, подпомагани от военни хеликоптери, са мобилизирани на пристанището Рафина, близо до Мати, за евакуация на жители и туристи, избягали от огнената буря по плажовете и в морето, добави той. Те са прехвърляни в хотели и военни обекти. Гърция изиска интернационална помощ за битка с пожарите.-->

Заради жертвите президентството анулира приема, който трябваше да се състои довечера във връзка на възобновяване на демокрацията в Гърция през юли 1974 година
 Гърция пожари БГНЕС
Според генералния секретар на Гражданската отбрана Янис Капакис пожарите са раздухвани от ветрове със скорост до 100 км/ч. Температурите в Гърция доближават денем 40 градуса по Целзий и съгласно метеорологичната работа изискванията ще останат сложни и през днешния ден.

Вчера от българското Министерство на външните работи предложиха на българските жители, пътуващи или пребиваващи в регионите на пожарите, да се осведомят авансово за настоящата обстановка, да заобикалят засегнатите от огнената буря места и да съблюдават прецизно напътствията на локалните управляващи.

Посолството на България в Гърция е в непрекъснат контакт с локалните управляващи и следи развиването на ситуацията. Български жители, които желаят да получат настояща информация или да подадат сигнал за техни близки, могат да го създадат на телефоните на задачата: +30 210 67 48 105, +30 210 67 48 106, +30 210 67 48 107.
 
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР