Над 20 000 сигнала от потребители получила през 2020 година

...
Над 20 000 сигнала от потребители получила през 2020 година
Коментари Харесай

Потребителят може да се откаже от закупен продукт в 14-дневен срок

Над 20 000 сигнала от консуматори получила през 2020 година Комисията за отбрана на потребителите. Увеличават се и сигналите на онлайн консуматори. Това заяви в ефира на ръководителят на Комисията за отбрана на потребителите Димитър Маргаритов. Той напомни, че извънредно право на потребителя е в 14-дневен период от приемането на стоката да се откаже от покупката, да върне стоката и да получи парите си по метода, по който е платил на търговеца. 

" Изключенията са изчерпателно посочени в закона. Това са случаите, в които става дума за артикули с авторски права и артикули, които заради хигиенични и здравословни съображения, не е подходящо да бъдат връщани. Всички останали артикули - облекла, спортни артикули, информационни средства, артикули за бита и така нататък, подлежат на възобновяване в този период ", посочи Маргаритов. 

След отварянето на моловете, Комисията за отбрана на потребителите е направила над 200 инспекции, с цел да откри дали оповестените промоции и понижения са действителни. Установени са към 20 нарушавания, което демонстрира, че се резервира общият тренд от при 10% от инспекциите да се откриват нарушавания. " Нямаше нещо новаторско, а по-скоро не бяха оповестени вярно остарялата и новата цена, не беше явен срокът на оповестеното понижение ", изясни ръководителят на КЗП. 

По думите му през последната година COVID-19 несъмнено се употребява като комерсиална марка от някои нелоялни търговци, които се пробват да заблудят потребителите с погрешни послания. 

" В началото на пандемията това бяха опитите да се подвигат изцяло изкуствено цените на стоките от първа нужда - персоналните защитни средства, дезинфектантите и така нататък За благополучие, този интервал мина много бързо, може би и поради бързите дейности на контролните органи, с цел да се стигне до последните месеци до опити на друг вид търговци, които се пробват да пласират разнообразни артикули с посланието, че те са доста ефикасни и даже лекуват COVID-19 ", означи Маргаритов.  
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР