Над 20 000 компании от САЩ, а също така десетки

...
Над 20 000 компании от САЩ, а също така десетки
Коментари Харесай

Мощна хакерска атака удря през имейлите на "Майкрософт"

Над 20 000 компании от Съединени американски щати, а също по този начин десетки хиляди от Европа и Азия, са били подложени на хакерска офанзива поради накърнимост в програмата Exchange Server на " Майкрософт ", споделя пред организация Ройтерс източник, осведомен с реакцията на американските управляващи по случая. Става въпрос за компрометиране посредством така наречен " задна врата ", откакто клиенти са конфигурирали нов патч (обновяване) за имейл софтуера на компанията.

Пробивът е основал опция за далечен достъп до сървърите на кредитни обединявания, градски управляващи и дребни бизнеси. " Майкрософт " е взела незабавно ограничения още във вторник, само че все пак пробивите в системата не престават. Предполага се, че всички потърпевши употребяват уебверсията на пощенската услуга Outlook и не употребяват ресурсите за запазване на данни в т.нар. облаци. 

При това направено сканиране на свързани устройства е посочило, че към този момент единствено 10% от компютрите са конфигурирали патча за имейлите и казусът може да се разрасне. В момента американстите власти изясняват по какъв начин да уведомят за евентуалната заплаха всички жертви.

" Майкрософт " съобщи, че " засегнатите клиенти би трябвало да се свържат с нашите екипи за поддръжща за спомагателна помощ и запаси ". Първоначално компанията твърдеше, че офанзивите са " лимитирани и целенасочени ". След това отхвърли да разяснява мащаба на казуса, само че съобщи, че работи с държавни организации и компании за сигурност, с цел да помогне на клиентите си.

Счита се, че сегашната офанзива е засегнала повече консуматори от огромния хакерски пробив Sunburst в средата на декември 2020 година Той " удари "  клиенти на компанията SolarWinds, осигуряваща програмно подсигуряване на предприятия и държавни структури в Съединени американски щати. Тогава, поради внедряването на хакерския код на платформата Orion, пострадаха " Майкрософт ", министерствата на енергетиката и финансите на Съединени американски щати, редица щатски администрации, Държавният департамент и други структури.

Тогавашният държавен секретар Майк Помпео съобщи, че в огромната хакерска атака са взели участие хакери от Русия, а в края на февруари президентът на " Майкрософт " Брад Смит по време на чуване в комисията по разузнаване в американския Сенат съобщи непосредствено, че Sunburst е можело да бъде осъществена единствено от външни сили, по-точно от Русия.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР