Над 2 млн. евро за реставриране на храмове и църковни

...
Над 2 млн. евро за реставриране на храмове и църковни
Коментари Харесай

Възстановяват храмове с голяма културно-историческа стойност

Над 2 млн. евро за възстановяване на храмове и църковни здания от национално значение отпусна на последното си постоянно съвещание държавното управление. С към половината от утвърдените средства ще бъде осъществен главен ремонт на остарялата митрополия във Велико Търново, която е с огромна историческа стойност за града. За довършителните строително-ремонтни действия по постройката на Софийската митрополия също са планувани 100 000 евро.

Близо една четвърт от парите се дават за консервация и реституция на Мулдавския манастир „ Св. Петка “ в община Асеновград . Манастирът, учреден през XIV век, е бил значимо книжовно средище в епохата на Възраждането. В богатата му библиотека били защитавани доста остарели и редки ръкописи, които по-късно били разграбени и унищожени. Към него имало и килийно учебно заведение, което просъществувало до 1888 година



Предвижда се консервация и реституция на храм „ Св. великомъченик Димитър Солунски “ във Видин , който е втори по величина в България, след патриаршеската катедрала „ Свети Александър Невски “ в София. В северната част на храма, където е престолът на свети Йоан Рилски има неповторим стенна живопис, с комбинация сходна на изрисуваната и в катедралния храм „ Александър Невски “. В нея цар Петър желае среща с Рилския аскет, който отхвърля царските блага и приема само плодовете. Любопитно е също че, в облиците на царските бойци, са изрисувани ликовете на националните герои – Васил Левски, Георги Раковски, Христо Ботев, Георги Бенковски, Тодор Александров и Любен Каравелов. Автор на стенописа е Господин Желязков, който евентуално е изографисал ликовете на историческите персони с благословията на тогавашния видински митрополит Неофит.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР