Над 156 000 ученици усвояват професия още в гимназията. Избралите

...
Над 156 000 ученици усвояват професия още в гимназията. Избралите
Коментари Харесай

Над 156 000 ученици усвояват професия още в гимназията

Над 156 000 възпитаници усвояват специалност още в гимназията. Избралите професионални паралелки тази образователна година са с над 13 000 повече по отношение на 2021/2022. Това заяви министърът на образованието и науката проф. Галин Цоков на откриването на коледен базар в МОН. В него вземат участие 21 професионални учебни заведения от цялата страна. Те показват щандове с направени от възпитаници и преподаватели произведения, като средствата учебните заведения влагат в разнообразни начинания, в това число и благотворителни дела.

По време на събитието 16 млади учители получиха от министър Цоков грамоти и плакети за принос в професионалното образование. „ Днес алегорично награждаваме най-младите учители от тези 21 професионални гимназии. С всяка грамота и плакет обаче желаеме да отдадем значимото на всеки един български преподавател. Залагаме на признака на младостта, тъй като той е притежател на обновлението, на съхраняването на тези обичаи, които виждаме през днешния ден тук и на вярата в по-доброто на следващия ден ", сподели министърът.

„ Всички възпитаници, които избират да усвояват специалност още в гимназията, заслужават съвременни просветителна среда и образователни стратегии. Това е главен приоритет на Министерството на образованието и науката и ние интензивно работим, с цел да могат професионалните гимназии в България да оферират новаторско обучение и образование за специалностите, нужни на пазара на труда ", добави проф. Цоков. Той напомни, че с бюджет от близо 100 млн. лева по Плана за възобновяване и резистентност 28 професионални гимназии ще бъдат оборудвани в сходство с най-високите софтуерни условия, с цел да се трансфорат в центрове за високи достижения в професионалното обучение и образование. Отделно, по Национална стратегия „ Професионално обучение и образование " тази година други 20 професионални гимназии получават финансиране от 1,5 млн. лева, с цел да обновят материално техническата си база. Със средства по програмата ще се модернизира и изпитното наличие тъй че гимназистите да получават образование, отговарящо на условията на пазара на труда.

Министерство на образованието и науката стартира сериозна промяна, обвързвана с преосмисляне на листата на специалностите, които се учат в учебно заведение, с цел да можем да бъдем с една крачка напред и по-близо до специалностите на бъдещето. Над 140 експерти в 20 бранша - представители на работодатели, браншови организации, синдикати, висши учебни заведения, просветителни и обучителни институции към този момент стартираха работа по новия лист. „ Това е значима стъпка в посока да осигурим на нашите деца къс интервал на преход от учебно заведение към работа и да изградим система на професионално обучение, която да е доста близка до действителните потребности на бизнеса ", сподели министър Цоков.

По време на коледния базар възпитаници от Втора британска езикова гимназия в София бяха подготвили специфична изненада за министър Цоков. Те му подариха коледна картина, която сами са нарисували в границите на самодейност по Националната стратегия на МОН „ Заедно в изкуствата и в спорта ".

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР