Над 150 производители на плодове и зеленчуци от цялата страна

...
Над 150 производители на плодове и зеленчуци от цялата страна
Коментари Харесай

Протест на земеделци блокира пътя Пловдив - Карлово

Над 150 производители на плодове и зеленчуци от цялата страна излязоха на митинг в Пловдивско и развяха плакати с надписи " Спрете геноцида над бранш " Плодове и зеленчуци ", " Не убивайте българското земеделие ".  С три трактора те блокираха придвижването на пътя Пловдив – Карлово при разклона за Калояново и започнаха шествие. 

Причината за митинга е разпределението на парите по коронавирус ограниченията сред обособените браншове в земеделието. Те упорстват за смяна на механизма, по който се разпределят Коронавирус помощите за бранша. Искането е бюджетът да бъде разпределен 50 на 50, а не 60 на 40 в интерес на животновъдите, както предлага страната. 
Плащанията по схемата за обвързана поддръжка не само са закъснели, само че са и с 1/4 по-ниски по отношение на 2021 година В същото време себестойността на плодовете и зеленчуците се е увеличала с 40 до 50%, настояват фермерите. По време на митинга стана ясно, че доста от ангажираните в бранш „ Плодове и зеленчуци “ се отхвърлят от бизнеса си, защото не могат да се оправят финансово. Само за година себестойността на продукцията им се е нараснала с 50% и в този момент работят на загуба.
Ако исканията  не бъдат чути, производителите на плодове и зеленчуци ще излязат на кротичък митинг пред Министерство на земеделието. Двама представители на сектора са отишли на срещата в отрасловото ведомството, която е в същия час, в който е и митинга.
Протестиращите ще пропущат колите на 20 минути, като недоволството им ще продължи до 14,30 часа.
Заради блокираното придвижване, част от водачите потърсиха обходен маршрут. Въпреки това, множеството от тях споделиха, че поддържат дейностите на протестиращите производители. 
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР