Над 14 млн. лв. доходи от наем са получили българи,

...
Над 14 млн. лв. доходи от наем са получили българи,
Коментари Харесай

НАП е получила данни от Airbnb за 14 млн. лв. от наеми у нас през 2021 г.

Над 14 млн. лева приходи от наем са получили българи, притежатели на недвижими парцели, които ги дават за краткосрочно настаняване на туристи посредством Airbnb, оповестяват от Националната организация за приходите.

Данните се отнасят за втората половина на 2021 година и са подадени към приходната организация от Airbnb- От Национална агенция за приходите чакат информация и от Booking. Платформите изпращат от време на време данни към приходната организация за лицата, които отдават посредством тях своите парцели чартърен и средствата, които получават за тази услуга.  

При краткосрочно даване на недвижими парцели посредством онлайн платформи се дължат налози - патентен налог, Данък добавена стойност, или налог върху приходите на физическите лица, или корпоративен данък), както и осигурителни вноски, припомнят от Национална агенция за приходите.

Тази активност съставлява хотелско настаняване, като в множеството случаи се дефинира като комерсиална по смисъла на Търговския закон и предстои на наложителна регистрация по ЗДДС за така наречен доставки на услуги, данъкът за които е дължим от получателя. Това е по този начин, тъй като наемодателите употребяват посредничеството на платформи, в качеството си на получатели на облагаема доставка на услуга, която се прави на територията на страната, а се дава от задгранично лице (онлайн платформата), открито в друга страна, допълват от Национална агенция за приходите. След регистрация, за наемодателя пораждат отговорности за подаване на ежемесечни справки-декларации за Данък добавена стойност, надлежно дневници за продажби и покупки. 

Със съществуващите принадлежности за интернационално съдействие Национална агенция за приходите получава информация посредством данъчните администрации, надлежно на Ирландия от Airbnb и на Нидерландия от Booking. Данните се отнасят за всички български консуматори, които са отдавали краткосрочно парцели чартърен, адресите на парцелите и размера на платените комисионни за посредническата услуга на платформите.

Българските лица, които са получили приходи от краткосрочно отдаване на парцели чартърен, само че не са внесли дължимите върху тях налози и осигурителни вноски, ще получат напомнящ имейл или телефонно позвъняване от приходната организация. Спрямо наемодателите, които макар осведомителната акция на Национална агенция за приходите, не заявяват приходите от тази активност,  ще започват контролни производства.  

„ Физическите и юридическите лица би трябвало да знаят, че дължат налог, когато отдават парцели чартърен дълготрайно или краткосрочно през задгранични онлайн платформи. Национална агенция за приходите разполага с информация за тяхната активност и приходите от нея и все пак напъните ни са ориентирани не към инспекции и проверки, а към непринудено обявление. Стремим се да подходим партньорски, като осведомяваме наемодателите за правата и отговорностите им. Уверени сме, че е доста по-лесно да бъдат правилни данъкоплатци, в сравнение с да търсят разновидности за заобикаляне на данъчното и осигурително законодателство. Добросъвестното държание оказва удобно влияние за определяне на по-добра бизнес среда “, сподели изпълнителният шеф на Национална агенция за приходите Румен Спецов.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР