Над 110 доброволци са взели участие във военноисторическата реконструкция Преди

...
Над 110 доброволци са взели участие във военноисторическата реконструкция Преди
Коментари Харесай

Над 110 доброволци са се включили във военноисторическа реконструкция в Благоевград

Над 110 доброволци са взели присъединяване във военноисторическата реорганизация „ Преди последния залп “ в Благоевград , отдадена на отбраната на Горна Джумая /днес Благоевград/ от настъпващата гръцка войска по време на Кресненската интервенция . По този мотив доктор Кирил Алексиев , един от уредниците на събитието и шеф на Регионалния исторически музей /РИМ/ в Благоевград, разяснява пред „ Българска телеграфна агенция “, че това е петата поредна възстановка в регионалния град, а тазгодишната е обвързвана със 110-годишнината от Междусъюзническата война .

„ Това е една позабравена война, която обаче доста мощно е всечена в нашата памет, тъй като точно тук през юли 1913 година българската войска съумява да спре настъплението на гръцката войска и да избави града при започване на Кресненската интервенция. Това е една интервенция, която в действителност избавя България от цялостен разгром в Междусъюзническата война “ , уточни доктор Алексиев.

Организатор на реконструкцията е Сдружението „ 14-ти пехотен Македонски полк “ и РИМ-Благоевград , а финансирането идва от военното министерство и Благоевградската община . В нея са се присъединили членове на Национално придвижване „ Традиция “ от цяла България, а първоначално й е бил прочетен приветствен адрес от отрасловия министър Тодор Тагарев.

Събитие. Снимка: Кирил Алексиев, Фейсбук

За първи път парк „ Бачиново “ стана сцена на възстановка на героични събития, свързани с историята ни , а след нея е бил създаден повсеместен залп за славата на българската войска.

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР