Над 1000 са отказите за достъп до обществена информация за

...
Над 1000 са отказите за достъп до обществена информация за
Коментари Харесай

Над 1000 са отказите за достъп до информация през 2018-а

Над 1000 са отводите за достъп до социална информация за 2018 година. За две години те са скочили двойно, демонстрира отчет на Програма " Достъп до информация ". Според разбора се ускоряват отрицателните практики. Оказва се, че КПКОНПИ е с най-голям % анулирани отводи за достъп до информация, заяви Александър Кашъмов, член на правния съвет на програмата.
Правото на достъп до информация би трябвало да остане обезпечено и незасегнато от засиления режим за отбрана на персоналните данни, уверен е юристът.
Той даде образец за работа " на мрачно " с правната комисия. С импортираната в последния миг корекция, с която се анулира цялата втора правосъдна инстанция, даваща опция за подаване на касационни тъжби, разясни Кашъмов.
От програмата са уверени, че е нужна актуализация на вътрешните правила в институциите по осъществяване на Закона за достъп до социална информация.
Проучване демонстрира, че единствено 10% от институциите са основали система за работа с електронните заявки. Това са единствено 56 от 654 органи на власт.
Необходим е орган - информативен комисар, който да координира и управлява осъществяването на отговорностите по изнасяне на социална информация, прибавят от Програма " Достъп до информация ".
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР