Над 1000 руснаци бяха арестувани на протестите срещу мобилизацията, обявена

...
Над 1000 руснаци бяха арестувани на протестите срещу мобилизацията, обявена
Коментари Харесай

Протестите в Русия срещу мобилизацията станаха водеща тема в световния печат

Над 1000 руснаци бяха задържани на митингите против мобилизацията, оповестена от съветския президент Владимир Путин, написа в. " Ню Йорк таймс ", като отбелязва, че митингите са на процедура криминализирани в Русия.

Недоволството в страната се подхранва освен от мобилизацията, а и от осъществената замяна на военнопленници, която вбеси поддръжниците на войната в Украйна, отбелязва в. " Вашингтон пост ".

Протестите против мобилизацията през вчерашния ден и завчера, на които бяха задържани на 1300 души, станаха най-голямата демонстрация на публичното неодобрение от началото на съветското настъпление на 24 февруари. Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков обаче съобщи, че известията за претъпкани полети и опашки за овакантяване на Русия са " пресилени ".

Признак на недоволството беше подпалването на административна постройка в Толиати, отбелязва американското издание. В композиция с недоволството на крайнодесните последователи на военните дейности, които осъждат освобождението на командири на украинския батальон " Азов " при осъществената замяна на пленници, Путин е изправен пред най-тежката рецесия от началото на нашествието.

Притиснат от икономическите наказания и военните неуспехи, Путин взема все по-опасни решения, които може да настроят съветската общност против военните дейности.

Русия от дълго време дефинира членовете на батальона Азов като " нацисти ", само че те бяха разменени за десетки арестувани руснаци, в това число близкия до Путин Виктор Медведчук. Твърдолинейните националисти дефинираха размяната като " изменничество ", отбелязва в. " Вашингтон пост ".

Украинският президент Володимир Зеленски прикани руснаците да стачкуват против мобилизацията и изпращането на фронта в неговата страна. Според Москва 10 000 доброволци към този момент са поискали да бъдат мобилизирани, написа френският в. " Монд ".

" 55 000 съветски бойци бяха убити в тази война през последните месеци ", съобщи Зеленски в обръщението си към руснаците, произнесено на съветски. " Искате ли още? Не? Тогава протестирайте! Борете се! Избягайте! Или се предайте " на украинската войска, прикани той. " Това са разновидностите ви за оцеляване ", добави украинският президент, като упрекна руснаците за мълчанието им пред лицето на осъществяваните от съветската войска закононарушения, чиито жертви са украинците.

Зеленски предизвести също, че Москва ще желае да свика под знамената " до един милион души ", макар че управляващите приказват за мобилизацията на 300 000 резервисти.

Дългоочакваната персонална среща в Съвета за сигурност на Организация на обединените нации мина като разговор сред глухи, отбелязва френският в. " Паризиен ".

Ръководителите на западната и съветската дипломация си размениха обвинявания по отношение на дейностите си в Украйна, без в действителност да се изслушват. Държавният секретар на Съединени американски щати Антъни Блинкен прикани интернационалната общественост да потърси отговорност от съветския президент Владимир Путин. Руският външен министър Сергей Лавров не седна на една маса с другите министри, с цел да изслуша изявленията им, отхвърли западните обвинявания и осъди " безнаказаността " на Киев, " под опеката " на Лондон, Париж и Вашингтон.

Търпението към Путин може да се изчерпва и измежду другарски настроените страни, отбелязва английският в. " Гардиън ". Турция, Индия и Китай реагираха хладно на оповестените референдуми в окупираните от Русия украински територии.

Анкара порица едностранното образуване на референдумите, заявявайки, че те " няма да бъдат приети от интернационалната общественост " и изрази поддръжка за териториалната целокупност на Украйна. Индия предприе дребни стъпки в посока оттегляне от неутралната си позиция. Китай може би към момента счита, че съюзът с Москва е нужен против Вашингтон, само че изказванията на китайското външно министерство не посочваха поддръжка за дейностите на Кремъл, написа английското издание.

В същото време подготвяният от Европейски Съюз нов пакет от наказания против Москва може да включва ограничавания в областта на осведомителните технологии, киберсигурността и цените на петрола, написа английският " Файненшъл таймс ".
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР