Над 1000 жени са се включили до момента в кампанията

...
Над 1000 жени са се включили до момента в кампанията
Коментари Харесай

Защо профилактиката за рак на гърдата е важна?

Над 1000 дами са се присъединили досега в акцията за безвъзмездни прегледи за профилактика, диагноза и лекуване на рак и доброкачествени болести на гърдата, която организира доцент доктор Ваня Узунова, хирург от Втора клиника по хирургия на УМБАЛ „ Свети Георги “ в Пловдив.

Това оповестиха от лечебното заведение.

Профилактиката на рака на гърдата би трябвало да е толкоз навременна, че да улавя болестта не в първи етап, а в предклиничния интервал, счита доцент Узунова.

Тя разясни, че от началото на акцията през м. ноември предходната година до момента са открити няколко десетки доброкачествени и злокачествени формирания и на всички диагностицирани са осъществени интервенции във Втора клиника по хирургия на УМБАЛ „ Свети Георги “.

Кампанията е безсрочна и ще продължи да се организира от понеделник до четвъртък във времето от 12:00 до 14:00 ч. без авансово записване във Втора клиника по хирургия на 11 етаж в кабинета на доцент доктор Ваня Узунова. Допълнителна информация искащите могат да получат на телефон: 0898 47 82 50.

Карциномът на млечната жлеза е най-честото онкологично заболяване при дамите. Същевременно с това профилактиката би трябвало да е относително лесна, тъй като не става дума за вътрешен орган, изясни доцент Узунова.

Всяка жена в първите 10 дни след менструация би могла сама да изследва гърдите си за промени, а при проблем да търси консултация с хирург мамолог.

Рисковите фактори за развиване на рак на гърдата са доста, както при всяко друго онкологично заболяване. От друга страна, неналичието на рискови фактори не значи безусловно, че няма да се развие карцином. Именно по тази причина профилактиката е от първостепенно значение.

Когато няма никакви недоволства дамите до 28 години би трябвало да посещават хирург мамолог един път на 2-3 години и да си вършат ехографско проучване, а на 40 години да бъде първата мамография.

В случаите, когато има проблем или риск, мамографското проучване може да се прави и в по-ранна възраст, както и прегледите при хирург да бъдат през по-кратки шпации, изясни доцент Узунова.

Сред факторите, определяни като рискови, са генетичната предразположеност, наднорменото тегло, неправилното хранене, ранното настъпване на първата менструация - под 11 години, късната менопауза - след 55 години, късното раждане, дребен или нулев брой бременности, банкет на противозачатъчни в ранна възраст или използване на хормонозаместителна терапия.

Доц. доктор Ваня Узунова е лекар-хирург с две специалности – „ Обща хирургия “ и „ Гръдна хирургия “, има и предпазена дисертация за болесттите на млечната жлеза. Тя е специализирала във Франция и Съединени американски щати, където държавната политика в областта на здравето е ориентирана към допустимо най-ранно разкриване на тумори.

Идеята за сегашния скриниг се ражда освен по образеца на профилактиката в тези страни, а и след поредност от случаи на български пациентки под 30-годишна възраст, които търсят помощ от доцент Узунова едвам когато подлата болест към този момент е напреднал етап.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР