Над 100 са украински граждани, настанени в хотелски бази в

...
Над 100 са украински граждани, настанени в хотелски бази в
Коментари Харесай

Над 100 украинци в Сандански и Гоце Делчев нямат бежански статут

Над 100 са украински жители, настанени в хотелски бази в Сандански и Гоце Делчев, които към момента нямат бежански статут. Кметовете са потърсили помощ от Държавната организация за бежанците, документите им за краткотрайна протекция да бъдат издадени на място.

Гоце Делчев и Сандански са единствените общини в област Благоевград, които проведено настаниха бежанци от Украйна. Нито един от тях няма организиран статут на емигрант, призна Владимир Москов, кмет на Гоце Делчев, който е сложил въпроса на национално равнище:

" При нас са към този момент осми-девети ден, имаме групи, още една група имаме от през вчерашния ден, само че са с безреден бежански статут. Ние се обърнахме към държавната организация и сега чакаме екип, който да го позволи този проблем. До ден-два чакаме да пристигна екип тук в Гоце Делчев ".

Разходите за издръжката на бежанците, които са настанени в общинския хотел и този на Неврокопската митрополрия, поема главно общината, само че има и доста дарения от хората:

" На този стадий всичко се поема от общината. Болницата се включва също, подкрепя ни. Имаме един-два случая със здравословни проблеми ".

Десетки поданици в региона на Гоце Делчев, множеството от които живеят в чужбина, са декларирали, че дават безплатно жилищата си за настаняване на хората, бягащи от войната. Държавната помощ обаче би трябвало да е навременна и по облекчена процедура, съобщи Владимир Москов:

" Дори и при нас, в случай че продължи за повече време - мъчно бихме се оправили. Трябва да има интервенция и на страната ".
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР