Над 100 млн. лв. ще струват сградите и съоръженията край

...
Над 100 млн. лв. ще струват сградите и съоръженията край
Коментари Харесай

България ще строи база на НАТО, част от средствата ще осигури Алиансът

Над 100 млн. лева ще костват постройките и оборудванията край Ямбол, които се възнамерява да бъдат построени за многонационалната бойна група на НАТО. Това сподели военният министър Тодор Тагарев, който през вчерашния ден беше изслушан от комисията по защита в Народното събрание. Засега в бюджета е заложена сума за планиране. Очаква се част от средствата да бъдат обезпечени от НАТО. Базите ще бъдат издигнати в с. Безмер и с. Кабиле.

" Хората няма от какво да се тормозят, има доста благоприятни условия за икономическо и обществено развиване на района при построяването на такава инфраструктура ", изясни Тагарев по отношение на въпрос на депутата от Българска социалистическа партия Кристиан Вигенин за сигурността на хората, които живеят в района, както и техните митинги и подписката против разполагането на силите на НАТО.

Министърът съобщи, че съгласно военните специалисти районът на с. Безмер и с. Кабиле е подобаващ, " защото се търси място с опция за образователна бойна подготовка и летища или най-малко едно летище. Добре е да има достъп до море, въпреки да не е наложително. До момента това е желанието на Министерството на защитата ", изясни Тагарев. И акцентира, че към момента няма дефинитивно решение на министерството за построяването на " дребния град " за силите на НАТО, само че и че " не можем да отлагаме дълго време ".

Тъй като се чака базите да са подготвени до 2025 година, министърът съобщи, че в случай че войната в Украйна е завършила, " тогава ще имаме нови казарми, тъй като в българската войска казарми не са строени от най-малко 40 години ".
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР