Над 100 интелектуалци излязоха с призив към политическите партии, които

...
Над 100 интелектуалци излязоха с призив към политическите партии, които
Коментари Харесай

Проф. Пламен Павлов: Радев надхвърля правомощията си

Над 100 интелектуалци излязоха с апел към политическите партии, които се дефинират като проевропейски, да реализират съгласие и да образуват парламентарно болшинство към ясни цели.

" България е парламентарна република от 30 години, от 25 години страната е избрала и евроатлантическата интеграция. За страдание, това, което виждаме през последните 2 години, е, че имаме най-вече служебни държавни управления. Те започнаха да се постановат без други възможности. При тях не е ясно кой носи политическа отговорност ", съобщи по този мотив историкът доцент Светослав Живков пред BGonAir.

Според историка проф. Пламен Павлов, който също е подписал апела, главната задача на служебния кабинет е да организира изборите, а не да води външна политика, която да преориентира страната.

" Изявленията на президента Радев са извънредно смущаващи и надвишават конституционните му пълномощия. Да се оспорва геополитическата ориентировка на страната е нещо извънредно рисково ", акцентира той, като добави, че е извънредно време да бъде образуван постоянен кабинет с ясни отговорности.

" Вероятните шести следващи избори биха пристигнали допълнително на цялото общество. Те дават опция на силите, които са антидемократични, да набират скорост ", означи още той.

Живков акцентира, че " неспособността на партиите да изпълнят главната си функционалност компрометира демокрацията и добавя недоверието ".
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР