Над 10 милиона лева финансови щети са нанесени от петте

...
Над 10 милиона лева финансови щети са нанесени от петте
Коментари Харесай

Над 10 милиона лева са щетите от петте проверявани кабелни оператори

Над 10 милиона лв. финансови вреди са нанесени от петте кабелни оператора, разпространявали нелегално авторски стратегии, оповестиха от прокуратурата. Ощетените са две национални малките екрани и един кино канал. Акцията на прокуратурата и ГДБОП беше извършена през вчерашния ден в 7 български града.

Службите работят по сигнала за закононарушения против интелектуалната благосъстоятелност и данъчната система от два месеца. След вчерашната акция са събрани доказателства, че в съвсем цяла Южна България са се разпространявали телевизионни стратегии без уредени авторски права. Изводът:

Румяна Арнаудова, представител на основния прокурор: Все още съществуват кабелни оператори, които си разрешават да бъдат пирати, които си разрешават да получават не дребни суми като такси са предоставяната от тях услуга, само че на процедура правят закононарушения против интелектуалната благосъстоятелност, неглижирайки непознатите права, възползвайки се от това, с цел да укриват налози "
От съвсем 2 милиона и половина консуматори на телевизионни стратегии, над 700 000 гледат телевизия " на мрачно ". Това значи, че кабелните оператори са прикрили действителния брой на клиентите си от Комисията за контролиране на известията за укриване на налози.

Румяна Арнаудова, представител на основния прокурор: Например една от малките екрани, която популяризира на територията на община Сандански, публично е декларирала в Комисията 1388 консуматори, а в действителност клиентите са 12 620.
Два кабелни оператора предоставяли и мобилно приложение, с което да се гледа телевизия. Това обаче също било срещу авторските права на засегнатите телевизионни канали. Операторите били в Бургас и Сандански. От ГДБОП обявиха, че ще разширят обсега на инспекциите.

Явор Колев - шеф на отдел " Киберпрестъпност " в ГДБОП: Наблюдението на тези пет кабелни оператора ще продължи и в бъдеще с регулярни инспекции от нашите районни структури в страната. И всички други кабелни оператори на територията на страната, които работят, които правят избрани престъпления, ще бъдат тествани в най-кратки периоди.
В акцията се включиха и представители на Европейската полицейска работа, които дадоха висока оценка за работата на българските си сътрудници.
Богдан Чинару - Европол: От моя позиция това е една от най-големите интервенции по своя темперамент за цяла Европа.
Вътрешният министър акцентира сериозността на закононарушенията против интелектуалната благосъстоятелност. Той напомни, че България е отвън така наречен лист 301 на Съединени американски щати за битката с пиратството.
Младен Маринов - министър на вътрешните работи: Имаме терзание, че в случай че не продължим с ефикасните ограничения против този тип незаконна активност е допустимо още веднъж да бъдем включени в този лист, а това директно въздейства върху всички останали процедури, свързани даже с облекчение на визовия режим.
Прокуратурата и полицията са разкрили, че е имало и теч на информация за акцията. Малко преди инспекцията, един от кабелните оператори е потърсил ощетена телевизия в опит да уреди авторските права. От полицията позволяват, че е допустимо течът да е от банка, от която авансово са потърсили информация за сметките на оператора, само че дали е по този начин - занапред ще стане ясно.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР