Над 10 132 деца чакат за места в столичните ясли

...
Над 10 132 деца чакат за места в столичните ясли
Коментари Харесай

Над 10 000 деца чакат за място в детска градина

Над 10 132 деца чакат за места в столичните ясли и детски градини. Това е равносметката преди тазгодишното класиране в края на август, когато част от местата за хронично заболели деца обичайно се трансферират към общата опашка. По всичко наподобява, че за множеството от тях места отново няма да има, по тази причина и наставнически организации готвят нов митинг през септември - четвърти подред, на който още веднъж ще упорстват за ваучери за фамилиите, чийто деца не са признати в общинска ясла или градина.

" Всякакви заблуди за 5-6 хиляди са ЛЪЖА ", е написала във фейсбук Антонина Кенова от инциативата За новаторска и качествена просветителна система във връзка обещанията на общината да се разкрият толкоз свободни места в градините.

През юни т.г. столичният кмет Йорданка Фандъкова разгласи, че след второто класиране са останали към 2800 свободни места в детските градини в София, част от които са за деца с хронични болести и със специфични просветителни потребности. Тъй като тези места не се заемат в по-голямата си част, тя даде обещание да бъдат освободени 1500 места, които да се разгласят през август за всички деца, които аплайват в София. Преди дни пък заместникът й Тодор Чобанов съобщи, че ще бъдат освободени към 3000 места за класиране в цяла София и насърчи родителите да аплайват.

Родители обаче се притесняват, че за свободни ще бъдат оповестени всички незаети места за деца с хронични болести и със специфични потребности, което, от една страна, може да ощети специфичните деца, които могат да се диагностицират целогодишно, а от друга, да утежни качеството на просветителния развой в претъпкани групи.

" Постепенно през днешния ден се трансферират местата за деца с Хронични болести към общия ред. Знаете, че около Ковид ограниченията доста ТЕЛК-ове се забавиха, виждам регион, където за момента са трансферирани ВСИЧКИ места! Поне СОП към момента не са пипнати! Призовавам ви да остане най-малко по едно място във всяка градина, където е имало свободни. Също по този начин децата да не надвишават допустимия брой по разпоредба!!! Изфабрикуването на " свободни места " няма да реши казуса с неналичието им, а за следващ път основава нови проблеми! ", предизвестиха майките.

" Изкуственото откриване тук-там, посредством завишаване на броя на настанените в групите, тъй наречените „ уплътняване ” на групите, намалява доста качеството на просветителният развой, съставлява рисков фактор за опазването на здравето на децата и води до неспособност на учителите да се оправят със отговорностите си ", разяснява дама в собствен пост.

Според постове на родители във фейсбук практиката в някои общини в група да има по 30 деца, макар ковид, не престават. Те дават за образец 142-ва детска градина в столичния квартал Лагера, която е оповестила 5 свободни места за набор 2106 година, в случай, че във въпросната група към този момент има 23 признати деца, т.е. с новите 5 децата в група ще станат оптимално допустимия брой 28. В условия на ковид обаче те следва да са до 20-22 в група. " Отново Столична община е в клета обстановка да тъпка деца в групите. Ама било филиал в блок, дребен апартамент- нищооооо 29 деца. Ама 60 кв стая с кревати и занималня на едно - 28 деца. За какво има закони и наредби, които не съблюдават, не разбирам! Дали ще пуснете 1500 места, няма никакво значение за 10 000 неприети. Обаче има значение за над 40 000 признати и техните учители! ЗАСРАМЕТЕ съдебна експертиза! ", ядосва се и Кенова.

На 29-ти август би трябвало да станат ясни свободните места за детските градини в София, за които ще могат да аплайват неприети до момента малчугани. По сметки на общината още 1750 места следва да бъдат разкрити в детските градини в София до края на годината в актуализирани и новопостроени здания.

 

ГОТОВНОСТ

От самодейността " За новаторска и качествена просветителна система " дефинират като най-малък триумф от митингите до момента обещанията, че част от постройките, избрани за детски градини, които сега се употребяват от обществени и други служби, ще бъдат върнати още веднъж за потребностите на децата в София. Това да вземем за пример би трябвало да се случи със обществените служби в кварталите " Младост " и " Люлин ", само че чак през 2022 година Според родителите това по никакъв начин не е задоволително, както и почналите градежи на нови гради и преустройства на остарели, по тази причина през септември ще продължат с митингите си и с настояванията си за ваучери, които да получават неприетите в общинска детска градина деца.

 

 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР