Над 1,5 милиона души, според организаторите, протестираха на организирания антиправителствен

...
Над 1,5 милиона души, според организаторите, протестираха на организирания антиправителствен
Коментари Харесай

Исторически протест събра над 1,5 милиона гърци в Атина, които скандираха: Македония е Гърция!

Над 1,5 милиона души, съгласно уредниците, стачкуваха на проведения антиправителствен протест в Атина против решаването на дългогодишния спор, който Гърция има с Република Македония за името. Митингът бе проведен от крайнодесни гръцки политици и партии, подсилен е от профашистката „ Златна зора “ и групировката „ Рубикон “. Според полицията на в митинга участват 140 000 души. Същото разминаване имаше и на митинга в Солун, където уредниците оповестиха, че са участвали 500 000 души, а полицията разгласи единствено 90 000. Над 2 500 рейса от цялата страна дойдоха с протестиращи. Впечатляващ бе старта на критяните, които часове преди да отпътуватза Атина посетиха гроба на Казандзакис в Ираклио и оттова посветиха ария на гръцкия народ преди митинга.

Около хиляда души дойдоха с 3 ферибота от Ираклио и Ханя в ранни зори на пристанище Пиреа и се насочиха към центъра, където се включиха в историческото шествие, което е второто по рода си по-късно в Солун.



На крайник патрулираха 19 000 служители на реда и бяха основани специфични полицейски бариери от рейсове в най-горещите точки на центъра. Главните оратори на протест бяха композитора Микис Теодоракис и Георгиос Касиматис. В разтърсваща тирада световноизвестният гръцки композитор Микис Теодоракис прикани стотиците хиляди гърци, събрали се на атинския площад да не дадат името Македония, до момента в който на този свят има гърци “.

Според него „ всяко оттегляне ще има пагубни последствия “.

„ Дошли сме на тъжно място и сме принудени да се извиняваме за нашия национализъм. Мисля, че би трябвало да признаем нашите неточности пред гръцкия народ и да останем обединени в гръцка Македония. Питам ви – имаме ли отговорности и би трябвало ли да се разреши на Скопие да има вяра в националния си мит? “, декларира Теодоракис.



В речта си композиторът напомни и позицията на Гърция, образувана преди четвърт век: „ Нашите политически ръководители през 1992 година взеха решение за поддържането на обща национална навигационна линия, съгласно която в името на някогашната югорепублика няма да се съдържа думата Македония по никакъв метод, с географски или други избрания като да вземем за пример Горна Македония или още по-лошото Нова Македония “.

Митрополит Доротей: Църквата не приема термина „ Македония “

Посланието на Светия синод, което публично взе участие в митинга на Синода, бе предадено от митрополит Доротей, който се базира на правото да пази законите на Македония и желания на Скопие. Всъщност той сподели, че Църквата не приема термина Македония. На площад Синтагма участва и някогашния министър председател от НД Андонис Самарас. Той съобщи, че е разчувствуван от облика на единството, който гръцкият народ сподели на митинга. Към митинга се включиха и жители от Република Кипър, пристигнали особено да поддържат гърците в идеята за Македония. Имаше представители и от Света гора.



Източник: http://newsbg.eu
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР