Начинът, по който се налагат санкциите по Магнитски“, противоречи на

...
Начинът, по който се налагат санкциите по Магнитски“, противоречи на
Коментари Харесай

Проф. Константинов: Радев скоро трябва да реши какво ще прави! Нещата може доста да се променят

Начинът, по който се постановат глобите по „ Магнитски “, опонира на сърцевината на американската конституция. Това мнение изрази в изявление за НоваНюз проф. Михаил Константинов в разбор на конфликта сред ръководителя на парламентарната група на Движение за права и свободи Делян Пеевски и президента Румен Радев.
В понеделник, на гледище на медиите да разяснява думите на Делян Пеевски, че президентството е „ тъмна институция с доста кеш “, с който се финансира бъдещият партиен план на президента, Радев съобщи, че „ няма да разяснява господин Магнитски “. Проф. Константинов обаче изрично даде да се разбере, че глобите са извънсъдебен акт, налаган от „ анонимни служители “.
„ Имам изключително мнение за така наречен „ Магнитски “, който е извънсъдебен механизъм, налаган от анонимни служители, и е отвън всякаква естествена правосъдна пълномощия. Решението за Европа е, че „ Магнитски “ не важи – нито в Европа, нито в България. Лошото тук е, че човек не може да се оправдае, а това опонира на сърцевината на американската конституция, съгласно която всеки има право на открит правосъден развой. Това при него го няма “, сподели той.
Самият Пеевски сега води дело в американски съд против наложените му наказания, като от документите по делото излиза наяве, че те се дължат основно на доноси и изявления в „ Уикипедия “.
Според социолога от „ Медиана “ Кольо Колев пък навлизането на Делян Пеевски в антикорупционната тема и налагането му в ролята на герой против корупцията може да докара и до преосмисляне на глобите. „ Това води на мисълта, че Съединени американски щати съществено би трябвало да премислят своите оценки, тъй като подобен изтъкнат евроатлантик и герой против корупцията да бъде глобен е безсрамие “, съобщи той.
Помолени да разясняват изявление на някогашния правосъден министър Антон Станков, в който той съобщи, че с разкритията си Делян Пеевски „ може би направи сериозна поръчка за кандидатиране за президент “, проф. Константинов уточни, че чисто официално ръководителят на ПГ на Движение за права и свободи има параметрите да се кандидатира за държавен глава. Но по думите му на този стадий не би обсъждал това. Кольо Колев пък уточни, че да се приказва това все още е смешно.
Според двамата анализатори с бъдещия си партиен план Радев се е прицелил към хората, които са недоволни от управническата „ сглобка “. Важното обаче било кой ще го оглави и надлежно по кое време самият Радев ще застане зад него.
„ Румен Радев много скоро би трябвало да реши какво тъкмо ще прави, тъй като в случай че остане да си доизкара мандата още близо три години, нещата могат много да се трансформират. В същото време няма президент, който предварително да е прекъсвал мандата си. Но българската процедура демонстрира, че колкото пъти някогашен президент прави политика, тя е несполучлива.
При Желев беше по този начин, при Петър Стоянов, даже и при Първанов -направиха мижави опити да вършат политика, само че тя беше несполучлива. Вероятно Движението „ 3 март “ ще бъде записано в този момент и считам, че то ще започва без директното присъединяване на президента. Ще има различен водач, който ще му топли мястото “, съобщи проф. Константинов.
Социологът Кольо Колев пък беше безапелационен, че планът на Радев не се случи преди европейските избори и се изчака, „ нещата по-нататък няма да работят в интерес на така наречен пропрезидентска партия и набраният в този момент капацитет ще намалее “.
Според Конституцията президентът не може да стои зад политически планове, тъй като „ въплъщава единството на нацията “. Въпреки безапелационният текст на главния закон обаче, още от предходната година се приказва, че Румен Радев стои зад Движение „ 3 март “, което се чака всеки миг да бъде записано в политическа партия.
В понеделник даже, от обява на „ 24 часа “, стана ясно, че е записана в Патентното ведомство и марката „ Трети март “, като регистрацията е направена от някогашния длъжностен министър на спорта в кабинетите на Румен Радев Весела Лечева. Важен подробност е, че съгласно медийни изявления Лечева от години живее на фамилни начала със Сотир Ушев.
Именно против Ушев и съветника по вътрешните работи на Румен Радев – Николай Копринков са главната част от сигналите против президентската администрация, за които продължава да не е ясно дали са били разследвани от прокуратурата и в случай че са били – какво е разкрито.
Заради тази неизясненост и тъмнината, обвиваща „ Дондуков “2 в понеделник ръководителят на ПГ на Движение за права и свободи Делян Пеевски изпрати писмо до основния прокурор, основния секретар на Министерство на вътрешните работи и ръководителите на ДАНС и антикорупционната комисия с въпрос какво се случва с тези сигнали и за какво не се изнася информация за техния ход.
Източник: 7dnibulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР