Началото на ръста на покупките на жилища на етап строеж

...
Началото на ръста на покупките на жилища на етап строеж
Коментари Харесай

Близо 60% от продажбите са в етап на строеж

Началото на растежа на покупките на жилища на стадий градеж стартира през 2015 година За интервала оттогава до края на 2017-а се следи непрестанен растеж в продажбата на подобен тип парцели, като към края на предходната година делът им доближава 58%. Тенденцията от предишните години ще продължи и през тази. Към началото на 2018-а предлагането в обсъждания сегмент записва 12% растеж или общо 7900 жилищни единици, които са съсредоточени в 70 плана.

„ Търсенето остава фокусирано най-вече върху жилища за лично прилагане, чиито дял е 75%, за сметка на тези, закупени за инвестиция. Равно е разпределението на купувачите, употребявали банково финансиране за осъществяване на покупката си и тези, които са вложили напълно лични средства. Налице е растеж на транзакциите с къщи (33% от общото търсене) и жилища с три спални (42% от общото търсене). Районите, към които е регистриран максимален интерес са към Бизнес Парк София, както и кварталите „ Кръстова вада “ и „ Витоша “”, разясняват от консултантската компания Colliers International. От там обаче чакат закъснение на покупките на жилища на стадий „ в градеж “, вследствие на огромния брой планове, които следва скоро да бъдат приключени. Делът на парцелите в сегмента, добити с капиталова цел, ще се резервира. Нови евентуални зони за развиване на пазара на жилища в приблизително висок и висок клас се оформят в посока изток (Лозен) и югозапад (Владая) от София. Цените ще останат постоянни.

Що се отнася до цената на квадратен метър жилищна повърхност, то тя варира в необятните граници сред 1000 и 1600 EUR с Данък добавена стойност. Отстъпката, която бизнесмените са склонни да създадат е 2,7%.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР