Началото на новота година започва с лек спад на цените

...
Началото на новота година започва с лек спад на цените
Коментари Харесай

Соня Кадиева: Мораториумът води след себе си наказателни процедури от страна на ЕК

" Началото на новота година стартира с лек спад на цените на природния газ спот пазарите , а всичко, което можем да чакаме е въпрос на държание, освен на пазара и на неговите участници, само че и от страна на политиците и техните изявления ", сподели пред БНР Соня Кадиева, ръководител на УС на Асоциация " Свободен енергиен пазар " .

" На първи януари ние трябваше да имаме цялостна либерализация на пазар а на електрическа енергия. Тоест - всички битови клиенти също да купуват електрическа енергия от свободния пазар , от снабдители на електрическа енергия и да договорят цените. А ние се събудихме с мораториум върху цените на тока, водата и парното за битовите клиенти.

Този развой води след себе си наказателни процедури от страна на Европейска комисия. Задържането на цените не може да продължи прекомерно дълго. Мораториумът ще окаже н егативен резултат върху всички , които вземат участие в този развой на контролиран пазар ", разясни още Кадиева.
Кадева уточни още, че не е ясно докога могат да бъдат арестувани тези цени и докога държавното управление счита да задържи мораториума. Според нея битовите клиенти би трябвало да излязат на свободния пазар.

" От първи април би трябвало да има най-малко 22 на 100 нарастване на цената на тока за битовите консуматори, с цел да може да се разпределят тези 11 на 100, които бяха планувани в ценовото решение на КЕВР от 1 януари до 30 юни 2022 година и при положение на мораториум за април до края на юни би трябвало да има 22 на 100 нарастване.

По отношение на бизнеса и неговото подмагане и обезщетения, поради високите цени на енергоносителите, компаниите и фирмите бяха подкрепени единствено за два месеца - за октомври и да ноември ", сподели още Соня Кадиева.

Забавянето е поради предизборната обстановка , неналичието на бюджет и на механизми за обезщетения, смята Кадиева.

" Ние сега нямаме изясненост по какъв начин ще бъдат обезщетени всчики небитови клиенти за декември, януари, февруари и март ", уточни тя.

Още по тематиката в звуковия файл.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР