Началото на изготвянето на нова Национална стратегия за прилагането на

...
Началото на изготвянето на нова Национална стратегия за прилагането на
Коментари Харесай

Изготвя се нова Национална стратегия за прилагането на схемите „Училищен плод“ и „Училищно мляко“

Началото на правенето на нова Национална тактика за използването на схемите „ Училищен плод “ и „ Училищно мляко “ бе обещано с първото съвещание на тематичната междуведомствена група през вчерашния ден. „ Чрез новата Национална тактика ще бъдат прилагани и ръководени двете схеми през идния стратегическия интервал – от 2023/2024 до 2028/2029 образователна година “, означи заместник-министърът на земеделието Тодор Джиков при започване на срещата.

Аграрният заместник-министър посочи, че тези схеми са приоритет в дневния ред на Европейския съюз, като има заложени две съществени цели, които би трябвало да бъдат реализирани с тях. По думите му първата е да се основат още от ранна детска възраст привички в подрастващото потомство на Европейски Съюз към здравословно хранене. „ Втората е обезпечаването на пазара на качествени аграрни артикули “ обясни Тодор Джиков. Според него те подкрепят и реализирането на тактиката „ От фермата до трапезата “, чиято съществена цел е скъсяването на веригата на доставки и приемането на съответна цена по отношение на качеството на създадената земеделска продукция.

„ В рамките на към месец междуведомствената работна група би трябвало да сътвори такава разпоредба, която да подкрепя реализирането на тези две съществени цели “, уточни заместник-министърът. „ Участието на представители на разнообразни институции, имащи отношение с тематиката, е добра основа за създаване на идея, в която да бъдат предпазени ползите на всички страни “, разяснява още той. Тодор Джиков сподели, че намирането на уравновесено решение в интерес на изхранването на децата е от основно значение. „ Производството на здравословни храни, плодове, зеленчуци, мляко и млечни произведения и потреблението им от подрастващите е основополагащо. Предвиден е значителен финансов запас и взаимно, имам вяра, ще създадем добра разпоредба, която да е в интерес на всички “, добави той.

По време на срещата земеделският заместник-министър открои нуждата от осъществяването на необятно изследване за питателните привички при децата, какво най-често не се употребява от тях и какви са техните желанията за плодове, зеленчуци и млечни артикули. Той очерта и потребността от разбор и тъкмо дефиниране на това какво е здравословно за децата, какви артикули би трябвало да им се дават, в какви количества и каква поредност. Според него тези проучвания би трябвало да са в основата на създаването на добра, работеща тактика, която да дава отговор на потребностите както на децата, по този начин и на земеделските производители.

В рамките на съвещанието представителите на браншовите организации изложиха своите хрумвания за правила, които да бъдат включени в тактиката. Сред предложенията са разширение на таргет групата от възпитаници до 7 клас, увеличение на биологично създадените артикули в доставките, както и на артикули, създадени в България и смяна в грамажите за една порция. От бизнеса оферират още да бъде заложена актуализация на доставните цени, най-малко два пъти през образователната година и фиксиране на логистичните разноски.

Участниците в полемиката се сплотиха към нуждата да бъде обърнато по-сериозно внимание на просветителния детайл. Според тях е значимо децата да бъдат осведомени с изгодите от здравословното хранене, с хранителната стойност на продуктите и по какъв начин това въздейства на развиването на организма и здравето.

Тема на разгорите беше и контролът на доставките в образователните заведения. „ Основна роля при реализирането му имат чиновниците на учебните заведения и детските градини, директно отговарящи за приемането на продуктите “, разясни заместник-министър Джиков и добави, че всички плодове, зеленчуци и млечни артикули би трябвало да се наблюдават прецизно от хората на място, с цел да не се позволява некачествени храни да доближават до децата.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР