Началото делото за от Националната агенция за приходите (НАП) през

...
Началото делото за от Националната агенция за приходите (НАП) през
Коментари Харесай

Пак отлагат делото за теча на данни от НАП

Началото делото за от Националната организация за приходите (НАП) през 2019 година в Софийския градски съд бе отсрочено поради натовареността на съда и отбраната , заяви Българска телеграфна агенция. На 2 ноември съдът ще прави нов опит да започва процеса.

Подсъдими предприемачът Иван Тодоров и служителят във компанията му " ТАД Груп " Кристиян Бойков Подсъдими по делото са Кристиян Бойков и притежателят на " ТАД Груп " Иван Тодоров. Те са упрекнати за закононарушение против Републиката за всяване на ужас и боязън в популацията. Делото стартира в Специализираната прокуратура. Разследването продължи четири години преди държавното обвиняване да го внесе в съда.

През юли 2019 г . изтекоха персонални данни на над 6 млн. жители и юридически лица от Национална агенция за приходите. Тогава медии бяха сигнализирани от името на неизвестен съветски хакер. Впоследствие обвиняване в тероризъм и формиране и управление на незаконна група, който беше апетитен и за подстрекател, дружно с Тодоров. Разследващите твърдяха, че Янков и Тодоров са подбудили Бойков да извърши хакерската атака. а задачата им била да се сътвори ужас и боязън в популацията. След като делото беше импортирано в съда обаче се разбра, че измежду подсъдимите не е Георги Янков.

След това от прокуратурата обясниха, че дейностите им били ориентирани против настоящата политическа система и форма на ръководство. В тази връзка държавното обвиняване. Аргумент на обвиняването за това, че тримата са имали за цел да смъкват тогавашното държавно управление на ГЕРБ беше, че са имали за цел да хакнат поливната система край Народното събрание и да пръскат високопоставени лица на влизане в Народното събрание. И повторно.

Собственикът на " ТАД Груп " остана в ареста повече от 6 месеца и беше освободен едвам при започване на 2020 година против гаранция от 100 000 лв.. След теча на данните от Национална агенция за приходите десетки жители заведоха каузи за вреди, поради които Върховният административен съд насочи преюдициално питане, само че към момента се чака произнасянето на Съда на Европейския съюз. В края на февруари пък Административният съд - София-град одобри, че Национална агенция за приходите е можела да предотврати приключването на данните през 2019 година, само че е бездействала. Съдът удостовери съвсем всички констатации на Комисията за отбрана на персоналните данни, въз основа на които беше наложена санкция от над 5 млн. лв. на Национална агенция за приходите. Санкцията беше оспорена от организацията, само че делото за нея още е висящо в Софийския областен съд, защото се чака умозаключение от експертиза.

Течът на данни завари, която тя обаче не приключи, а по-късно съобщи пред медиите, че това е било тежко, само че вярно решение. Финансовият министър, а не оставки и отбрани Галя Димитрова . Всъщност от Национална агенция за приходите бяха глобени единствено няколко лица, които работеха в техническата поддръжка, а няколко месеца по-късно.

Делото против Иван Тодоров и Кристиян Бойков трябваше да стартира през март тази година, само че, с цел да има Бойков повече време да се запознае с обвинителния си акт. През април пък то поради позволени основни нарушавания.
 100 000 лева гаранция за обвинявания за хакването на Национална агенция за приходите
100 000 лева гаранция за обвинявания за хакването на Национална агенция за приходите

Решението е от 12 февруари, не е обжалвано от прокуратурата
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР