Начало Как да се включа Вдъхновените Когато режимите падаха -

...
Начало Как да се включа Вдъхновените Когато режимите падаха -
Коментари Харесай

Когато режимите падаха - снимки от 1989

Начало Как да се включа Вдъхновените Когато режимите падаха - фотоси от 1989 Български фотограф снима насладата от края на една мрачна ера  Сабина Иванова 8 ноември 2019, 07:08  Когато режимите падаха - фотоси от 1989
Когато режимите падаха - фотоси от 1989
 Драматичният и трогателен живот на първата жена с Нобелова премия
Драматичният и трогателен живот на първата жена с Нобелова премия
 Треска за (преславско) злато: от каменна печка до Лувъра и у нас
Треска за (преславско) злато: от каменна печка до Лувъра и у нас
 Супермоделът със синдром на Даун: Маделин Стюарт
Супермоделът със синдром на Даун: Маделин Стюарт

" Не гледай надолу! " - или на какво са способни тези хора
 Корпус за спокойно реагиране: Лиляна и Венета
Корпус за спокойно реагиране: Лиляна и Венета
 Вижте по какъв начин фантазии се посяват в училищен раници
Вижте по какъв начин фантазии се посяват в училищен раници
 Да бъдеш преподавател - въпреки и без поддръжка
Да бъдеш преподавател - въпреки и без поддръжка

одината е 1989.

Европа изпада в еуфория, която мъчно би могла да бъде разказана.

Загубените генерации, пропуснатите благоприятни условия на толкоз доста хора, цензурата... всичко това като че ли за къс миг потъва в насладата, която нахлува в Източния блок с рухването на една стена - Берлинската.

В тези бурни времена един български фотограф - Тихомир Пенов обикаля Букурещ, Прага и София и запечатва с обектива си едни от най-важните моменти в актуалната история.

ВИЖТЕ КАДРИ ОТ ПАДАНЕТО НА РЕЖИМИТЕ В БИВШИЯ ИЗТОЧЕН БЛОК
Как падаха режимите  Вдъхновените Тихомир Пенов  Вдъхновените Тихомир Пенов  Вдъхновените Тихомир Пенов  Вдъхновените Тихомир Пенов
В изложбата "Илюзия ", която можете да видите до 23 ноември в изложба "Фотосинтезис ", са показани знакови фрагменти от рухването на социалистическите режими. Тихомир Пенов събира лица, страсти и събития от знаковата 1989 година.

Дали властта, чувството за независимост, или щастието са заблуда - това е въпрос, който българският фотограф задава на всички нас със фотосите си. А правилният отговор може би не съществува .

Прага, 1989 година
 Автор: Тихомир Пенов, галерия: Илюзия
Революциите в никакъв случай не са нежни. Особено към децата си.

"Нежната " гражданска война в някогашната Чехословакия обаче води до освобождението от комунистическите управляващи в страната на Ян Палах, което е мечтано от толкоз дълго време.

"Sametová revoluce " са събитията сред 16 ноември и 29 декември в Прага. На 17 ноември студентска проява е грубо прекъсната от формалните управляващи. Това води до вълна от всеобщо отвращение, което прераства в общонационален митинг и обща стачка в цяла Чехословакия.

Президентът Густав Хусак се отдръпва от властта, а на 29 декември е определен първият либерален президент - Вацлав Хавел.

Букурещ, 1989 година
 Автор: Тихомир Пенов, галерия: Илюзия
Протестите против формалната власт, в лицето на Николае Чаушеску стартират на 16 декември в Тимишоара, когато кметът се пробва да изгони унгарския свещеник Ласло Тьокеш. Вярващи се събират, с цел да защитят свещеника, само че скоро към тях се причисляват и студенти, митингът прераства в антикомунистически..

На 21 декември в Букурещ румънският деспот се пробва да осъди протестите в Тимишоара пред събраното над стохилядно голям брой, само че вместо да получи поддръжка, Чаушеску е освиркан. Събирането в поддръжка на властта се трансформира в протестна проява пред очите на Чаушеску, който явно изпуска властта над тълпата.

На идващия ден към този момент е оповестено военно състояние, а против протестиращите се стреля.

В битката на румънците против властта умират над 1000 души.

Диктаторът и брачната половинка му вършат несполучлив опит за бягство, като в последна сметка личните им подчинени ги предават. Така на 24 декември те са хванати, а на 25 е призован боен арбитражен съд, който осъжда Николае и Елена Чаушеску на гибел.

Екзекуцията е изпълнена незабавно след процеса и е излъчена по румънската телевизия.

София, 1989 година
 Автор: Тихомир Пенов. Изложба: Илюзия
На 10 ноември 1989 година, по време на Ноемврийския пленум, Тодор Живков е освободен от поста общоприет секретар на Централен комитет на Българска комунистическа партия. Изненадата обаче идва, когато Георги Атанасов му връчва оставката и като ръководител на Държавния съвет. На мястото на Живков е определен Петър Младенов.

Следващата, 1990 година, Народна република България е преименувана на Република България, а на 1 август 1990 година за държавен глава е определен Желю Желев.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР