Начало Как да се включа Вдъхновените Дъската и свободата -

...
Начало Как да се включа Вдъхновените Дъската и свободата -
Коментари Харесай

Дъската и свободата - скейт по време на соца

Начало Как да се включа Вдъхновените Дъската и свободата - скейт по време на соца За социализма, субкултурите и една галерия приказваме с фотографа Мартин Младенов  Сабина Иванова 11 септември 2019, 14:30  Дъската и свободата - скейт по време на соца Източник: facebook.com/martin.mladenov.56
а се разноските в парка и да видите скейтъри е една от най-обичайните гледки, които надали ще ви направи усещане.

Дали обаче това щеше да е по този начин през 1989 година?

По улиците на Прага и Будапеща скейтърите не са невиждано събитие, само че за София, те са една екзотика на ръба на закона – не са публично разрешени, само че и властта няма нищо срещу тях .

Ранната пролет на 1989 година Мартин Младенов прекарва времето си със софийските скейтъри, които се готвят за републиканското съревнование в столицата.

СКЕЙТЪРИ ОТ МИНАЛИТЕ ВРЕМЕНА - АВТОР: МАРТИН МЛАДЕНОВ
Скейтъри от предишните времена  Вдъхновените Мартин Младенов галерия скейтъри  Вдъхновените Мартин Младенов галерия скейтъри  Вдъхновените Мартин Младенов галерия скейтъри  Вдъхновените Мартин Младенов галерия скейтъри
Какво си спомня за времето, атмосферата и по какъв начин тези моменти остават във времето, за изложбата „ Скейтъри от предишните времена “, за Вдъхновените и Vesti.bg споделя създателят й– Мартин Младенов.

Той в никакъв случай не е карал скейтборд, само че прекарва две седмици със скейт обществото на София през 1989 година, като резервира моментите от тренировките и републиканското съревнование с фотоапарата си.

Мартин стартира да се интересува от снимка на 12-годишна възраст. „ Само с това се занимавах “, спомня си той и добавя, че точно тази пристрастеност ще го води до софийските скейтъри.

Когато Мартин приключва гимназията би трябвало да изкара по този начин нареченото „ УПК “ - Учебно-производствен комплекс, когато в последната година от образованието си, учениците работят в промишлеността, с цел да придобият „ специалност “.
 Кадри от изложбата
Мартин попада в дърводелски завод, където има още едно момче, което се споделя Досю и търси дъска.

От която да си направи скейт.

Субкултурите в соц България – направи си самичък

Едно от огромните открития на YouTube звездите са туториълите DIY(do it yourself).

В Източния блок това е всекидневие още преди появяването на интернета, тъй като там на процедура няма нищо. З а да принадлежиш към дадена субкултура, би трябвало цялото семейство да ти стане „ съизвършител “.

Скейт културата не е изключение.
 Кадри от изложбата
„ Така и не знам какво стана с този скейт “, споделя Мартин за проекта на Досю, само че точно по този начин схваща, че има момчета, които карат в Борисовата градина.

Като пристигна време да карат, се разбрахме да вървя да ги фотографирам. Оказа се, че карат доста добре . “

Мартин снима тренировките им през април и надпреварата през май.

На фотографията виждаш един скейтър, който по нищо не се разграничава от западните. С разликата, че този на запад всичко си е купил от магазина и в случай че реши към този момент да не е скейтър, влиза в магазина и си купува идващото.

А на този човек тук, цялото семейство работи за имиджа и всичко, което би трябвало да е скейтърско. Нямат цветни облекла – майките съкратяват панталоните, оцветяват ги … “, спомня си Мартин какво се изисква, с цел да бъдеш част от дадена субкултура.

Историята за това по какъв начин се прави рампа, с цел да се упражняват разнообразни трикове е на ръба на митичното.

Без въобще да има инженерни знания, едно от момчетата вижда рампа в западно списание и с посредничество отива до завода в Кремиковци, с цел да си поръча правенето на такава. По разказите на останалите скейтъри, я транспортират до града с боен камион.
 Авторът на изложбата - Мартин Младенов
Знаехме доста добре какво се случва на запад “, споделя още Мартин.

Всички гледат номера, учат ги от списания, даже на моменти се постанова да си измислят сами по какъв начин се вършат.

Съпричастността на скейтърската общественост, без значение от коя страна на стената се намират, е именита. Доказателство за това е историята на Досьо, момчето, което мечтае да направи личен скейтборд. Той споделя на Мартин какъв непредвиден подарък получава. „ На съревнование в Прага един англичанин видял на какво караме ние – взел координатите на нашето момче и след това му изпраща скейт по поръчка. “

Колетът идва в България и Досю е привикан в дребна стаичка в митниците. Служителите го питат дали знае какво има вътре – момчето не знае, тъй като за него пратката също е изненада. Когато отварят пакета, вътре има нов скейт – изработен по поръчка.

Не можем да знаем какво е изпитало в този миг момчето. Знаем единствено, че е имало риск да не го получи – само че скейтът му би трябвало за европейско състезание. Така Досю се прибира вкъщи с подарък от ориста, който надали е очаквал.

Защо един чужд човек прави подобен великодушен подарък? „ Защото това е на първо място общественост “, изяснява Мартин.

Най-впечатляващи за създателя на фотосите обаче са самите тренировки преди републиканското през 1898 година. „ Това, което ми направи усещане, е, че бяха доста дисциплинирани. Там няма преподавател, треньор и правеха всичко на самодисциплина. Казваха си час, отиваха и упражняваха доста съществено . “

Всички, които Мартин снима по време на тренировката и надпреварата, са станали първенци.

Дисциплините са били три – фрий стайл, стрийт стайл и слалом.

Снимката, която Мартин в никакъв случай няма да не помни обаче е от подготовка.
 Кадри от изложбата
„ На една от фотосите върви една баба и в тил наподобява, че скейтърът скача над нея, да има някакъв контрастност. “

Може би тъкмо тази фотография демонстрира полета на „ дъската към свободата “.

Защото една стена може да забави информацията, само че не и да я спре. А когато искаш свободата си, постоянно ще намериш по какъв начин – и на какво да стигнеш до нея.

Изложбата „ Скейтъри от предишните времена “ на Мартин Младенов можете да видите от 19.09 до 03.10 в изложба GiftedSofia.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР