Началникът на полицията в Раковски и двамата негови подчинени изнудвали

...
Началникът на полицията в Раковски и двамата негови подчинени изнудвали
Коментари Харесай

Полицаите от Раковски изнудвали нарушители за подкупи, за да не ги разследват

Началникът на полицията в Раковски и двамата негови подчинени изнудвали контрабандист на цигари без бандерол да съобщи рушвет, с цел да бъде спряно следствието против него . Това заяви на брифинг окръжният прокурор на Пловдив Румен Попов.
До разкритията се стигнало след следствието по делото от предходната година за осъществен обир през месец юни от двама полицейски чиновници – от общинска и престъпна полиция. Делото към този момент е в правосъдна фаза.
„ По време на същото следствие се откри, че по подобен метод са били осъществени най-малко още два грабежа на лица , занимаващи се с противозаконна търговия на цигари без бандерол”, сподели Румен Попов.
Аналогично на първия обир причинителите са се представяли за служители на реда, спирали са за инспекция и са задържали лица, превозвали цигари без бандерол, като са им слагали белезници, откакто са се легитимирали със значки и са ги поваляли на земята. След това са правили грабежи, съобщи Фокус.
„ В хода на издирвателните мероприятия са били открити още две други потърпевши лица от сходни грабежи”, сподели окръжният прокурор. Едното от тях съобщило за осъществен обир, сбъднат по отношение на него през декември 2016 година на Лаута, Пловдив. „ Същото лице съобщи, че през март 2017 година е получил позвъняване от чиновник на 6 РПУ - Пловдив и когато се е отзовал, му е била връчена призовка да са яви за информация в районно управление (на МВР) - Раковски”, добави окръжният прокурор. Явявайки се там, в стаята, където се е намирал, оперативният служащ му посочил фотоси на неговия микробус с тайник с цигари и му е било декларирано, че по отношение на него се прави разработка и би трябвало да бъда арестуван, в случай че не съобщи сумата от 20 000 лв. , след което материалите ще бъдат унищожени.
От осъществените голям брой оперативно издирвателни мероприятия е било открито, че фактически през декември 2016 година същото лице е било ограбено от същите причинители на юнския обир, с потреблението на длъжностен автомобил от оперативни служащи.
„ Установи се още, че същото лице е било на 15 март 2017 година в районно управление (на МВР) на Раковски и са му били поискани тези пари. От доказателствата по делото се откри още, че един от съучастниците на тримата обвинени се е сдобил със фотография на микробуса на потърпевшото лица ", сподели още Румен Попов. Снимката е била изпратена по електронен път на началника на Раковски, който от своя страна, дружно с двамата си подчинени и съучастника са употребявали снимковия материал, с цел да принудят лицето да съобщи 20 000 лв.. На същата дата - 15 март, двамата полицейски чиновници, дружно с началника си, който е влизал на няколко пъти, са предиздвикали лицето да позвъни на своя наследник, който по техни инструкции е предал парите на място, посочено от тях на четвъртия съизвършител, който е Стефан Модев, обвиняем за по първия оголен обир. Той е получил парите и е предал част от сумата на началника на ръководството. Той, от своя страна е дал на подчинените си по 1000 евро. След като са получили парите пред лицето, дало рушвет, са били скъсани фотосите и му е било декларирано, че казусът му е решен. След това е била направена информация по действен път, че след извършена разследваща сказка не са открити данни той да е правил противозаконна активност. Те са пробвали да прикрият следите, като архивират делото, като са записали, че следствието не е дало резултат ", съобщи още прокурорът.
Двамата оперативни служащи са били арестувани през март тази година. Те са създали подробни признания пред арбитър. Повдигнати са им обвинявания. Задържан е и началникът на районно управление (на МВР) в Раковски.
По отношение на причинителите на грабежа на Лаута са повдигнати обвинявания за обир. Сумата на грабежа е изчислена на 41502 лв.. Законът планува за това действие отнемане от независимост от 3 до 10 години.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР