Началникът на Националната разузнавателна служба в периода 1997 - 2003

...
Началникът на Националната разузнавателна служба в периода 1997 - 2003
Коментари Харесай

Ген. Димо Гяуров: С отпуските шефовете на ДАНС и ДАР си слож...

Началникът на Националната разследваща работа в интервала 1997 - 2003 година ген. Димо Гяуров разяснява в ефира на „ Здравей, България”, че на въпроса какво се случва в ДАНС и ДАР само може да отговорят ръководителите на двете организации.

Шефовете на ДАНС и Разузнаването прекратиха отпуските си.

„ Трябва да се изчака известно време, с цел да се посочи обстановката. За мен е доста изненадващо това, което се е случило. И двамата ръководители на организациите да си вземат по четири месеца отпуск и той да съвпадне от дата до дата. В първия миг си мислех, че имат някакви персонални задължения, образования, а може би дисертации, само че съвпадението не приказва в тяхна полза”, счита още той.

„ Като че ли от думите на коментаторите в обществото се наложи разбирането, че това е някаква форма на протест и бойкот. Ако това фактически се схване по този метод, съгласно мен, техният по-нататъшен път в двете организации е приключен”, добави Гяуров.

На въпроса дали не е по-скоро опит за самозапазване Димо Гяуров изясни, че това е допустимо най-глупавият ход. Защото съгласно нормативната база и двамата имат 5-годишен мандат и предварителното му преустановяване е доста мъчно, като би трябвало да са изпълнени ред условия. Може единствено при тежко нарушаване, несъблюдение на служебните отговорности или накърняване на положителното име на институцията. В случая може би би могло във връзка с тях да се приложи детайлът с уронването на престижа на институцията.

" Не би трябвало ресурсът на тези служби да се употребява за вътрешнополитически цели - сподели още Гяуров. -Те обаче съставляват ужасно оръжие, изключително ДАНС, в случай че погледнете функционалностите и пълномощията. Който разполага с това оръжие, може доста тежко да манипулира обществото, да се разправя с политически съперник, да замита под килима личните си нарушавания. ДАНС на процедура може всичко - приучване на хора, наблюдаване, подслушване, изземване. Това е голяма машина, която има структурни подразделения по места. След това неуместно тяхно държание с този безпределно дълъг отпуск двамата ръководители сами си сложиха етикета, че са били в работа на Борисов. С тези отпуски те сами си сложиха главите на тепсиите. Друг въпрос е дали ще бъдат освободени ".
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР