Преди 125 години в село Лъджене, в семейството на Иван

...
Преди 125 години в село Лъджене, в семейството на Иван
Коментари Харесай

С какво българските великденски яйца искат да впечатлят ЮНЕСКО

Преди 125 години в село Лъджене, в фамилията на Иван и Анка Малчеви, се ражда тяхната първа щерка Мария. Любовта към рисуването, геният и срещата с писателя и художник Николай Райнов прокарват пътя й до Художествената академия в София. Мария Малчева е измежду създателите, които през 1931 година основават Дружеството на новите художници, което по-късно се преименува на Съюз на българските художници.
 Каква е разликата сред православния и католическия Великден
Каква е разликата сред православния и католическия Великден

Ето някои исторически сведения

Голяма част от нейното творчество е обвързвана с рисуването на икони, само че на родния си Велинград ( градът е основан през 1948 година от сливането на селата Лъджене, Каменица и Чепино) Мария Малчева оставя и различен огромен подарък: тетрадка с рисунки на над 200 модела великденски писани яйца. Всяка нейна рисунка е съхранена памет за една вековна локална традиция - истинската восъчна техника за писане на яйца в Чепинско, написа вестник " Темпо ".

Рисунките на Мария Малчева преди близо четвърт век вдъхновят музея преди време да стартира своята стратегия " Великден ", като част от нея всяка година има работилница за изписване на великденски яйца по обичайна техника от Велинград, разбираме от Фейсбук страницата на Исторически музей Велинград.

Старата технология за изписване на великденски яйца с восък е била добре позната по нашите земи в предишното. Днес обаче е съхранена основно в районите на Велинград, Ихтиман и Костенец.

За да се направи, както би трябвало, се употребява се един апарат, който се нарича писалка - дървена ръкохватка, в нея е втъкнат железен конус, в който се поставя восък. След това върха на писалката се нагрява на пламъка на свещта, восъкът се разтопява, стартира да изтича от тесния отвор на писалката и с нея можем към този момент да рисуваме по повърхността на яйцето.
 Снимка 663482

Най-разпространените орнаменти, които се изписват с восък са геометрични фигури и растителни форми. След това яйцето се потапя в съответния цвят багра. Тази технология употребяват главно в региона на Велинград. 
 Красиви яйца за Великден - няколко техники, които да изпробваме
Красиви яйца за Великден - няколко техники, които да изпробваме

За да съберем погледите на всички

Другият жанр на изписване на яйца е присъщ за района на Ихтиман. При него се употребява авансово обагрен в черно пчелен восък, с който се рисува прецизна бродерия и по-късно яйцето се боядисва в съответния цвят.

Заради уникалността великденските яйца да се изписват с восъчна техника, Историческия музей във Велинград кандидатства да влязат в националната листа на ЮНЕСКО за нематериалното културно завещание. Именно в музей се намира и единствената непрекъсната експозиция на писани яйца у нас, разбираме от Българска национална телевизия.

Източник: lifestyle.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР