Началникът на Генералния щаб на въоръжените сили на Иран генерал-майор

...
Началникът на Генералния щаб на въоръжените сили на Иран генерал-майор
Коментари Харесай

Иран обеща да отмъсти за убийството на Мохсен Фахризаде

Началникът на Генералния щаб на въоръжените сили на Иран генерал-майор Мохамад Багери предизвести, че ще последва  " тежко възмездие ", ориентирано към онези, които са забъркани в убийството на ръководителя на нацоналната нуклеарна стратегия на Техеран Мохсен Фахризаде. " Извършителите на този нерешителен акт би трябвало да знаят, че ги чака тежко възмездие ", написа той в Туитър, предаде държавната организация ИРНА, представена от БГНЕС. Багери сподели, че гибелта на Мохсен Фахризаде е  " горчив и тежък удар за страната " и добави: " Уверяваме иранците, че няма да си починем, до момента в който не открием и накажем замесените``. 

Иранският външен министър Мохамад Джавад Зариф заяви, че има " съществени индикации за изразена израелска роля " в убийството на нуклеарния физик. Командващият иранската войска Абдулрахим Мусави обаче счита, че САЩ  са забъркани.

---

Най-важният ирански академик, отпред на иранската нуклеарна стратегия, беше убит през вчерашния ден. Мохсен Фахризаде е попаднал в засада в град Абсар, на 70 км източно от Техеран. Четирима нападатели са разкрили огън, след което очевидци чули мощна детонация. Фахризаде беше считан за главния страж на иранската нуклеарна стратегия, преди да бъде спряна публично през 2000 година

През 2018 година израелският министър председател Бенямин Нетаняху показа в своя презентация Фахризаде като шеф на иранския план за нуклеарно оръжие. По това време той обвиняваше Иран, че крие и уголемява опита си в областта на нуклеарните оръжия.

Министерството на защитата на Иран удостовери гибелта на Фахризаде в изказване. " По време на конфликта сред неговия екип за сигурност и терористите, Мохсен Фахризаде беше съществено ранен и откаран в болница ", се споделя в него. Медицинският екип не е съумял да избави живота му.

Атаката беше доказана от иранската държавна телевизия, само че по-късно отречена от иранската Организация за атомна сила, преди да бъде доказана още веднъж от министерството на защитата. Объркването в иранските медии е плод на напрежението в Иран на фона на известия, че на израелското разузнаване и тайните служби е дадена зелена светлина за осъществяване на офанзиви против ирански нуклеарни съоръжения преди Доналд Тръмп да отстъпи като президент, съобщава вестник ``Гардиън``. Много ирански висши чиновници имат вяра, че Тръмп, дружно с Израел и Саудитска Арабия, са решени да отслабят Иран, споделя изданието.

Новоизбраният президент на Съединени американски щати Джо Байдън обаче съобщи, че е подготвен да се причисли към иранската нуклеарна договорка и да анулира някои стопански наказания, стига Иран да се съобрази със съглашението да понижи непотребните ресурси от обогатен уран, които има. Израел и Саудитска Арабия желаят Съединени американски щати да останат отвън договорката и да продължат с политиката на оптимални стопански наказания, наложени на Иран.

Между 2010 година и 2012 година са убити четирима ирански нуклеарни учени, а Иран упрекна Израел в съучастничество в убийствата.

Кой е Мохсен Фахризаде?

Според медиите личността на Мохсен Фахризаде е обгърната в тайнственост. До април 2018 година негова фотография не е била обществено налична, а след убийството на няколко учени от нуклеарната сфера управляващите са засилили защитата му.

" Ако Иран в миналото избере да обогати уран, Фахризаде ще бъде прочут като бащата на иранската атомна бомба ", съобщи  западен посланик пред организация ``Ройтерс`` през 2014 година Иран упорства, че нуклеарната  програма на страната е извънредно и единствено за мирни цели.

През 2015 година вестник " Ню Йорк Таймс "  сравнява иранеца с Дж. Робърт Опенхаймер, физикът, управлявал плана " Манхатън ", обвързван със основаването на първата атомна бомба в Лос Аламос, Ню Мексико.

Смята се, че професорът по физика Фахризаде е управлявал плана Amad, създаден през 1989 година за проучване на капацитета за създаване на атомна бомба. Според Международната организация за атомна сила програмата е била закрита през 2003 година, макар че съгласно изказване на премиера на Израел Бенямин Нетаняху от 2018 година, Фахризаде е ръководел стратегия, която скрито продължавала работа по плана Amad

Подозренията, че Иран употребява програмата като прикритие за създаване на нуклеарна бомба, накараха Европейски Съюз, Съединени американски щати и Организация на обединените нации да наложат наказания на страната през 2010 година В разследване на договорката от 2015 година, която Иран подписа със Съединени американски щати, Англия, Франция, Китай, Русия и Германия, страната ограничи нуклеарната си активност в подмяна на облекчение на глобите.
 По-рано този месец Международна организация за атомна сила заяви, че Иран има над 12 пъти по-голямо количество обогатен уран от позволеното по договорката.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР