Наблюденията на космическия телескоп Роман ще съберат милиони галактики(снимка: НАСА) Космическият

...
Наблюденията на космическия телескоп Роман ще съберат милиони галактики(снимка: НАСА)
Космическият
Коментари Харесай

Новият космически телескоп Роман превъзхожда Хъбъл


Наблюденията на галактическия телескоп Роман ще съберат милиони галактики
(снимка: НАСА)

Космическият телескоп Хъбъл е в орбита от десетилетия и макар че към момента е извънредно потребен, той застарява и НАСА се готви да го размени. Едно от основните наблюдения, които Хъбъл прави, са изображения, известни като „ ултра-дълбоки полета на Хъбъл ” . Н овият галактически телескоп Роман се чака да прави доста по-добри „ ултра-дълбоки полета ” от Хъбъл.

Космическият телескоп Роман ще може да изобразява 100 „ ултра-дълбоки полета ” на Хъбъл по едно и също време, заяви. Хъбъл снима сходни „ ултра-дълбоки полета “ от 1995 година При първото от тях галактическият телескоп бе ориентиран към празен сектор от небето в продължение на 10 дни. Там той снима „ ултра-дълбоко поле ” с хиляди невиждани до момента галактики в него.
още по тематиката
Оттогава Хъбъл прави още по-дълги експозиции, заснемайки извънредно далечни галактики. Роман обаче ще може да снима сходни фотоси, като покритата небесна повърхност ще е 100 пъти по-голяма, в сравнение с може да покрие. И въпреки че ще обгръща доста по-голяма повърхност, новият телескоп ще дава изображения със същата заостреност и висока разграничителна дарба като Хъбъл.

Астрономите споделят, че наблюденията на ще съберат милиони галактики, в това число стотици, които датират от „ единствено няколкостотин милиона години след Големия гърмеж ”. Тези наблюдения ще оказват помощ за проучванията в голям брой области на науката, в това число структурата и еволюцията на Вселената и по какъв начин звездите се образуват с течение на времето.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР