Наблюдавайки динамиката на развитие, не бих изключил вероятността от 9-партиен

...
Наблюдавайки динамиката на развитие, не бих изключил вероятността от 9-партиен
Коментари Харесай

Социолог: 9 партии с шанс да влязат в парламента

Наблюдавайки динамичността на развиване, не бих изключил вероятността от 9-партиен парламент. Това сподели в „ Тази заран “ по Би Ти Ви социологът Добромир Живков. Той обаче призна, че не може да се дефинира дистанцията сред първата и втората политическа мощ на изборите на 2 октомври.

Според него тя ще е над 6% в интерес на ГЕРБ – Съюз на демократичните сили. Той показа данните от новото национално изследване на „ Маркет линкс “, което е извършено измежду 1024 лица над 18 година в страната, в интервала 17 – 23 септември по методите на пряко-лично изявление и онлайн анкета.

„ Трудно е да отговорим каква ще е разликата сред ГЕРБ и „ Продължаваме промяната “ с висока степен на акуратност и това се дължи най-много поради сложната предвидимост и мобилизацията на партията на Кирил Петков “, изясни Живков.

„ Картината сред двете политически сили наподобява по доста подобен метод с предходните избори през ноември. Сега обаче обстановката е друга. Липсва в обществото тази консолидация за търсене на смяна в модела за ръководство на страната. Затова не може да чакаме такава изненада “, добави той.

Тогава социолозите даваха преимущество на ГЕРБ, само че се случи поврат, напомни пък водещият.

При „ Продължаваме промяната “ както има белези да сполучлива готовност, по този начин и може да отчитаме и загуба на доверие в неделя, съобщи социологът.

„ По-ниската изборна интензивност работи за партиите с твърди ядра – Движение за права и свободи, ГЕРБ, Българска социалистическа партия и „ Демократична България “, добави той.

„ Изправи се БГ “ стоеше доста периферно при предходните ни изследвания, само че в този момент съумява да навакса. Набрала е инерция. Въпросът е до каква степен оставащите дни до края на акцията ще са задоволителни за привличане на още симпатизанти “, посочи Живков.

Според проучването „ ИТН “ на Слави Трифонов, „ Български напредък “ на Стефан Янев и „ Изправи се България “ на Мая Манолов остават под бариерата от 4%, само че имат късмет да бъдат парламентарно показани.

Намалява доверието в политиците, като се изключи Бойко Борисов, който си връща част от националната обич.

„ Има две преобладаващи тематики. Едната е справяне с рецесиите, страховете от обедняване, от непредвидимостта на обстановката, а другата – консенсусът за смяна на системата на ръководството “, изясни социологът.

„ Оптимист съм, че ще бъде открита формула за сформиране на държавно управление. Въпреки обвиняванията сред партиите упованията за образуването на кабинет и за повече предвидимост в ръководството на страната ще доведат до смяна в държанието на политическите сили. Ще се търси надпартийна и по-скоро експертна форма на ръководство “, предвижда той.

Според него изборната интензивност ще е 50%.
ТЕМА преди 14 минути 211 преди 39 минути 602 преди 53 минути 1348
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР