Наблюдават се неврологични усложнения от COVID-19 с различна продължителност дори

...
Наблюдават се неврологични усложнения от COVID-19 с различна продължителност дори
Коментари Харесай

Д-р Денева: Пациенти получават инсулт месец след прекаран коронавирус

Наблюдават се неврологични затруднения от COVID-19 с друга дълготрайност даже и месец след прекарана зараза. Месец след възобновяване, пациенти прекарват и инсулти. Това съобщи неврологът доктор Ваня Денева пред bTV, представена от trafficnews.bg.

„ Вече е потвърдено, че механизмът, по който коронавирусът нападна белите дробове и сърцето, е същият, с който нападна и нервната ни система “, сподели още тя.

По думите ѝ неврологичните затруднения и признаци при COVID-19 се разделят на три разнообразни степени. Най-леката е загуба на усет и аромат, за които към този момент е потвърдено, че се дължат на неврологичен проблем, а не на местни промени.

Втората степен нападна съдовете на мозъчните обвивки и образува тромби.

Третата и най-тежка е степен, когато коронавирусът преодолее кръвномозъчната преграда и проникне в тъканите на мозъка. Тогава той може да аргументи разнообразни увреждания и затруднения, измежду които и енцефалит. Д-р Денева заключи, че след прекаран ковид един от най-честите и дългооставащи признаци е бързата отмалялост.

„ Освен физическите белези постоянно се следи и прочувствена неустойчивост, депресивност и разнообразни болкови синдроми “, разяснява още доктор Денева.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР