Наблюдаваното явление в неделя определено беше полярно сияние. За нашите

...
Наблюдаваното явление в неделя определено беше полярно сияние. За нашите
Коментари Харесай

Последното полярно сияние у нас се наблюдавало през 2003-2004 година

Наблюдаваното събитие в неделя несъмнено беше полярно зарево. За нашите географски ширини то не може да се следи чак толкоз постоянно – последният път беше 2003-2004 година. Това съобщи доцент доктор Никола Петров, астроном и шеф на Националната астрономическа обсерватория “Рожен ”, пред NOVA.

По думите на Петров за нашите географски ширини сиянието може да бъде единствено в червен цвят

“Това главно се дължи на слънчевата интензивност. Имаме някаква нараснала слънчева интензивност през последните няколко месеца. По време на слънчева интензивност ние най-често можем да видим мощни изригвания, включително и в короната на Слънцето, при което се изхвърлят голямо количество заредени частици, главно протони, йони, които се движат със скорост приблизително 600 км/секунда, като може да доближи 1400 м/секунда ”, посочи Петров.

Тези потоци от заредени частици доближават до земната магнитосфера за 2-3 дни и са в положение да провокират светене от йонизирането на О2 (червен цвят) или азот, на височина 300-400 км или повече.

Преди дни заваляха фотоси от цялата страна, показващи алените багри, преминаващи през небето

Т.нар. “Слънчева стихия ” е извънредно рядка и се назовава северно зарево “Аврора ”. Изхвърлянето на коронарна маса от Слънцето се сблъсква със Земята, взаимодействайки с магнитното поле и причинявайки ярки светлини в небето.

По данни в разнообразни канали в Телеграм при слънчевите изригвания през днешния ден се е образувала дупка в горния пласт на звездата с размерите на континент.

Според учени повода за случилото се е колосално изхвърляне на плазма, зародило заради разкъсване на една от електромагнитните влакна. Ширината на пукнатината е по-голяма от тази към 10 хиляди километра, а дължината е съвсем 100 хиляди километра.

Още вести четете в категорията Живот.

Източник: safenews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР