Наближаването на празниците и превръщането на сезона от просто сив

...
Наближаването на празниците и превръщането на сезона от просто сив
Коментари Харесай

Историята на Коледа

Наближаването на празниците и превръщането на сезона от просто сив и леден в празничен и ярък ни подсети за нещо доста значимо – читателят не желае да вижда единствено вести и информативен поток от сиви и студени публикации. Затова взехме решение да създадем една празнична поредност, която да ни вкара в празничния сезон, да е лишена от всичко неприятно и негативно; и да ни сътвори празнично въодушевление.

В поредност от няколко материала ще се опитаме да пресъздадем магията на Коледа, само че и да погледнем обратно във времето, с цел да разберем по какъв начин този ярък празник се е трансформирал в това, което е през днешния ден. Приятно четене…

1. Дядо Коледа

Добрият дъртак е, може би, най-яркият облик, свързван с коледните празници. Да, по стичане на събитията, Рождество Христово се е трансформирало в една комбинация от недоизживяно детство и комерсиализация, само че пък е евентуално най-невинният образец и за двете. И по този начин – признакът на празника напълно не е набожен, а е именно… Дядо Коледа.

Както доста приказки са били доукрасявани и преработвани, с цел да стигнат до нас, по този начин и белобрадият дъртак, който е знак на насладата и щастието, е минал през доста трансформации. Не единствено при другите нации, само че безусловно във всяко семейство има по някаква друга история, разказвана на хлапетата, измислена и трансформирана от оригинала. Да забележим обаче най-популярните:

Според най-разпространената легенда, Дядо Коледа е в действителност Свети Николай. Преди да стане прочут като Дядо Коледа, най-популярното име на Добрия Старец е било Татко Коледа (Father Christmas). Сегашният му облик е основан преди 137 години, през 1881 година Създателят на настоящия облик е Томас Наст. Но, може би, би трябвало да се върнем още по-назад във времето, когато Наст е нарисувал Santa за първи път – 1863 година Само че Добрият Старец не е изглеждал както го познаваме през днешния ден. В списанието Harper's Weekly художникът е показал на драгия четец фигурата на Дядо Коледа по много по-различен метод – облечен в облекла, имитиращи американското знаме – звезди и райета. През идващите години, всеки празничен сезон, Наст е получавал за задача да илюстрира коледния дух и – лека-полека, Дядо Коледа е еволюирал. И по този начин стигаме до 1881 година, когато го виждаме в познатата през днешния ден визия – леко пълен, усмихнат, носещ играчки, космат, с шапка, зачервени от студа скули, даже леко чорлав.

Това е и обликът, който по-късно Кока-Кола взема и трансформира в своя празнична визия. Но с една значима детайлност – заменя лулата в дясната съка на Дядо Коледа с бутилка Кока-Кола. Но за това – малко по-късно…

След като Harper's Weekly и Томас Наст трансформират фигурата на Дядо Коледа (който към този момент не е Татко Коледа, а е точно Santa Claus) в централна за празника, мнозина след тях подемат концепцията и стартират да илюстрират изданията си по същия метод. Така от 1900 година до 1930 година се утвърждава визията на Santa – топчест дядо, с червени облекла, брада, усмихнат.

Все още броди една легенда, че Кока-Кола са основали актуалния облик на Добри Старец, само че истината е друга. Чак през 1931 година се появява известната реклама на компанията. Това, несъмнено, е цяла една глава в историята на празника, само че ще я забележим по-късно. Заради цветовете – бяло и алено, тази легенда е още по-популярна, само че даже от самата компания са безапелационни, че костюмът и визията на актуалния Дядо Коледа е заслуга на Наст, а не на Сънблом (това е извънредно значимо име за еволюцията на Santa и ще се връщаме на него още доста пъти).

През годините (или по-скоро през столетията) Дядо Коледа е бил описван и представян като… е, много разнообразни същества. Не всички от тях изобразявани като положителни. На много места в Северноевропейските страни, Дядо Коледа е имал функционалност и на наказател. Не единствено е носел дарове на положителните, само че и е носел санкции на неприятните. Да не приказваме, че и си има цялостен „ углавен отряд “ от демони, които са сеели боязън и отплата измежду децата (но за това – по-късно).

В някои страни или по-скоро в някои провинции на страни от Северна Европа (да, даже и днес) подаръците за децата не идват на 25 декември, а на… 6 декември – денят на Свети Николай (Никулден в България). А на 5 декември се празнува денят на Крампус – дявол, който санкционира неприятните и е помощник, сателит и дясна ръка на Дядо Коледа.

Сега – да обърнем малко внимание на облеклото на Дядо Коледа. Преди художникът Наст и писателят Уошингтън Ървинг да се намесят в „ картинката “, Дядо Коледа е бил представян на хлапетата като свещеник (какъвто е бил Свети Николай). След като двамата се „ заемат “ с преправянето на легендата, Добрият Старец получава нови облекла. Уошингтън Ървинг, апропо, е основателят на легендата за „ Конника без глава “.

Шейната, с която лети Santa, се появява, откакто Ървинг – през 1812 година, разгласява текста си A History of New York. Там той разказва сън, в който Свети Николай се появява, минавайки над върховете на дърветата с летяща шейна (всъщност каруца…). Така стартира да се построява най-новият облик на Santa.

Всъщност Ню Йорк е градът, който е най-свързан с Дядо Коледа. Не единствено че художниците и писателите, които са основали актуалния му облик, са от този град, само че и…
… Свети Николай е бил светецът патрон и покровител на Ню Амстердам (New Amsterdam). A Ню Амстердам е остарялото име на… (точно така-) Ню Йорк.

Няма да отлагаме за идващите текстове, ще ви кажем още в този момент от кое място идва името на празника. Christmas на британски (най-популярното име на Коледа) идва от съчетанието на думите Christ (Христос) и Mass (Меса). Словосъчетанието е било: Christ’s Mass. Идва от староанглийското Crīstesmæsse. За пръв път тази дума (Christmas) е била употребена през 1038 година

На славянските езици Коледа най-вероятно се е появила от латинската дума calendae – първият ден на месеца. Но също по този начин (на другите славянски езици) думите Коляда, Каляда, Коледа и Kalėda (Литва) са, може би, директна връзка със славянския господ на зимата Коляда, който се празнува на Зимното слънцестоене (което в действителност е на… Коледа).

~ В идващите текстове, отдадени на празника, ще забележим къде Коледа е неразрешена през днешния ден и къде е била неразрешена (да, даже в християнски общества, елементи от Съединени американски щати и даже Англия), кой е формалният футболен тим на Дядо Коледа (професионален футболен тим, не просто радостна смешка), кои са помагачите на Дядо Коледа (или по-скоро „ углавен отряд “ на Дядо Коледа), кой е писателят, който основава модерния облик на празника, по кое време се е появила първата коледна картичка; и за какво в Япония Коледа е обвързвана най-много с… KFC.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР