Наближава Великден. Преди това обаче, ви предстои не само да

...
Наближава Великден. Преди това обаче, ви предстои не само да
Коментари Харесай

Как да сварим великденските яйца без да се спукат?

Наближава Великден. Преди това обаче, ви следва освен да боядисате шарени яйца, само че и да ги сварите без да се напукат половината от тях. Време е да научите главните тънкости на варенето на яйца без пропукване в черупката.

За да е изпълнена задача варене на яйца сполучливо, доста домакини употребяват разнообразни трикове, с цел да задържат яйцата здрави и множеството от тях да обагрят в разнородни цветове и с разнообразни техники.

Чували ли сте от вашите майки, че яйцата би трябвало да се варят, когато са престояли известно време в хладилника. Купете яйцата два-три дни преди варенето (но не и повече, с цел да не се развалят). Пресните яйца има по-голяма възможност да се счупят, когато ги варите.

Извадете яйцата от хладилника най-малко 1-2 часа, с цел да престоят и да изравнят температурата си с тази на стаята. След това можете да ги сложите и в малко по-топла вода на котлона, без риск да се напукат или счупят.

Поставете яйцата в тенджера и залейте най-добре със студена вода.

Тя би трябвало да покрива към един сантиметър над повърхността на яйцата. Директното им слагане от хладилника в тенджерата с топла вода, в множеството случаи предизвиква напуквания.

Важно е също при слагането в съда, в който ще варите, просто да ги положите на дъното, без да ги пускате внезапно и от високо, нищо, че изпод има вода, която ще омекоти удара.

Не претъпквайте с яйца съда, в който ще ги варите.

При самото варене яйцата се местят и подскачат, и могат несъзнателно да счупят някой комшия, тъй че оставете малко пространство сред тях. Също е добре съдът да не е прекомерно огромен.

И както сте чували от мами и баби – най-хубавото превантивно средство срещу напукване на яйца е оцетът. Сложете и няколко супени лъжици в тенджерата преди да е завряла водата.

Добавянето на сол пък няма да разреши на част от белтъка да изтече, в случай че инцидентно някое от яйцата се спука.

При самото варене е значимо да не завъртате копчето на котлона на най-високата температура, тъй като в този случай яйцата ще " подскачат " и ще се напукат. По-разумно е да оставите на междинна температура.

Някои изпитали метода на безвредната игла горещо го предлагат – от едната страна на яйцето (където нормално се намира въздухът) се пробива с острото на безвредна игла.

Перфектното време за сваряване на едно яйце е сред 4 и 6 минути. От значително значение е и котлонът, на който готвите, само че след 5-та минута можете да очаквате твърдо сварени яйца. Най-добре използвайте специфични таймери.

Друг способ, от който можете да се възползвате, е не да варите, а да " изпечете " яйцата във фурната.

Температурата не би трябвало да е висока. Можете да ги сложите във формичка за мъфини, а усетът се резервира същият като при варенето, написа ladyzone.bg.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР