На здравната система няма да и е леко с новия

...
На здравната система няма да и е леко с новия
Коментари Харесай

Акад. Богдан Петрунов със зловеща прогноза: Предстои ни епидемия на младите хора. Те ще боледуват и ще отнасят смъртните случаи

На здравната система няма да и е леко с новия вид на ковид Омикрон. Това изясни пред Нова телевизия имунологът и алерголог акад. Богдан Петрунов. По думите му най-натоварени ще бъдат персоналните лекари.

„ Общопрактикуващите лекари ще бъдат най-натоварени в тази ситуация. Хората се обръщат незабавно към тях за помощ. Като прибавим към това и почналото постепенно развиване на грипната - по никакъв начин няма да е леко на здравната система”, посочи той.

Акад. Петрунов уточни, че към момента няма съществени данни за метода на протичане на Омикрон. „ Засега знаем, че болестта протича по-леко, само че той е доста по-инфекциозен. Вирусът се популяризира бързо и обгръща доста повече хора за малко време”, разясни експертът.
свързани новини30956на 08.12.202111277на 30.11.2021
Имунологът се разгласи за стимулиране на всеобщата имунизация. „ Вече има задоволително данни, че имунизацията с наличните ваксини води до доста понижаване на случаите и на Омикрон инфекцията. Тези ваксини работят по-слабо към новия вид, само че работят дотам, че да предотвратят мощното му разпространение”, разяснява той.

Алергологът напомни и двете съществени функционалности на имунизациите против COVID-19: „ Да понижат тежестта на болестта и да предотвратят смъртните случаи”, сподели акад. Петрунов и уточни нуждата от слагането на бустерна доза.

По тематиката за имунизацията на деца сподели: „ Ваксината не е потвърдила никакви нездравословни явления при деца спрямо възрастните. Напълно поддържам имунизацията на деца от 5 години. Предстои ни на младежите. Те ще боледуват и ще отнасят смъртните случаи “.

По думите му имунизацията ще понижи изменчивостта на вируса.
Източник: pik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР