На заседанието си в сряда Федералният резерв на САЩ остави

...
На заседанието си в сряда Федералният резерв на САЩ остави
Коментари Харесай

Фед на САЩ запази рекордно ниската почти нулева лихва



На съвещанието си в сряда Федералният запас на Съединени американски щати остави лихвения % неизменен в диапазон 0,00-0,25%. Освен това американските централни банкери се съгласиха да запазят ежемесечните покупки на държавни облигации и ипотечно-гарантирани бумаги за 120 милиарда $.

Фед съобщи, че индикаторите за икономическа интензивност и претовареност не престават да се ускоряват с помощта на солидната политическа поддръжка и прогрес на имунизациите против ковид.

Най-засегнатите стопански браншове обаче към момента не са изцяло възобновени, само че са посочили усъвършенстване. Инфлацията се е нараснала, " отразявайки значително преходни фактори ". Общите финансови условия остават удобни, частично отразяващи ограниченията за подкрепяне на стопанската система и потока от заеми към семействата и бизнеса в Съединени американски щати.

" Федералният запас ще продължи да следи последствията от постъпващата информация за икономическите вероятности. Фед ще бъде подготвен да поправя позицията на паричната си политика по подобаващ метод, в случай че зародят опасности, които биха могли да попречват постигането на неговите цели ", се споделя в изказването на Американската централна банка.

Отбелязвайки, че е реализиран прогрес към задачите на централната банка във връзка с заетостта и инфлацията, в изказването на Фед се показва, че може би предстоят промени в политиката във връзка с месечните покупки на облигации.

На конференция след края на съвещанието шефът на Фед Джером Пауъл съобщи, че инфлацията се е нараснала " доста " и се чака да остане нараснала през идващите месеци.

 Джером Пауъл, ръководител на Федералния запас на Съединени американски щати

Голяма част от нарастването на цените може да се дължи на усложненията в предлагането, които лимитират до какъв брой бързо производството може да реагира на увеличените разноски, означи шефът на Фед. Той предизвести, че усложненията в предлагането, компликациите при наемането и други ограничавания могат да доведат до повишение на инфлацията и задържане ѝ на високите равнища по-дълго от предстоящото.

Въпреки това, индикаторите за дълготрайните инфлационни упования остават като цяло в сходство с задачата на Фед от 2 на 100, добави Пауъл, като уточни, че централната банка ще поправя политиките си, в случай че тези упования се реалокират " значително и настойчиво " над 2%.

Той означи, че централната банка възнамерява да даде " авансово съобщение ", преди да направи каквито и да било промени в програмата си за покупки на активи, известна като " количествени облекчения ".

Пауъл акцентира, че Федералният запас ще продължи да прави оценка икономическия прогрес и желае да види „ забележителен по-нататъшен прогрес “, преди да поправя покупките си на активи.

Председателят на Фед означи, че централната банка ще се опита да бъде " допустимо най-прозрачна " по отношение на напредъка към нейните цели и да даде " спомагателна изясненост " в нейното мислене.

Според него към момента не е ясно какъв резултат ще окаже Делта разновидността на ковид върху стопанската система, само че акцентира, че всяка Covid вълна до момента е имала " по-малко стопански последствия “ от предходната.

Пауъл акцентира, че се чака известно влияние, защото хората евентуално " ще се отдръпват от някои действия ", отбелязвайки, че могат да се хранят на открито по-малко или да понижат пътуванията при положение на забележителен скок на инфекциите.

Той призна, че последствията за здравето от Делта разновидността могат да бъдат обилни, само че Федералният запас " няма мощно възприятие " за това по какъв начин това ще се отрази на стопанската система.

Шефът на Фед също по този начин съобщи, че не би трябвало да отнеме прекалено много време на пазара на труда да доближат цялостна претовареност, защото разкриването на работни места и безработицата сочат мощен прогрес и повишение на заплатите.

Според Пауъл разновидността Делта на Covid-19, както и евентуалните бъдещи варианти, е по-малко евентуално да обиден пазарите на труда, защото бързата имунизация изключва въвеждането на строги локдауни. Междувременно високата безработица се дължи основно на обстоятелството, че служащите не се връщат на старите работни места, а търсят нови, заради което има ограничавания на скоростта при спада на безработицата.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР