На заседанието на Националния съвет за тристранно сътрудничество (НСТС) работодателите,

...
На заседанието на Националния съвет за тристранно сътрудничество (НСТС) работодателите,
Коментари Харесай

Повече пари за здраве, за пенсии

На съвещанието на Националния съвет за тристранно съдействие (НСТС) работодателите, синдикатите и страната разискаха и плановете за бюджетите на Държавното публично обезпечаване /ДОО/ и на Здравната каса.

В бюджета на ДОО се планува от 1 юли 2020 година пенсиите, отпуснати до 31 декември 2019 година, в това число, да се усилят с 6,7 на 100, от същата дата минималната пенсия за застрахователен стаж и възраст се усилва от 219, 43 лева на 234,13 лева От 1 юли 2020 година обществената пенсия за напреднала възраст се усилва от 132,74 лева на 141,63 лева - с 6,7 на 100. Таванът на пенсиите остава 1200 лв.. Очаква се и минималната заплата от 1 януари да скочи от 560 лв. на 610 лв..

Запазва се размерът на компенсацията за майките за развъждане на второ дете на 380 лв.. Без смяна остава и компенсацията за безработица . От бизнеса се оповестиха против повдигането на минималната работна заплата, както и против запазването на модела работодателят да заплаща първите три дни от болничните. От КРИБ изрекоха кардинална поддръжка за бюджета, само че показаха и сериозен запас по отношение на политиките, за които не се реализира краен резултат - минималните осигурителни приходи, механизма за определянето на минималната работна заплата, болничните. Васил Велев от АИКБ настоя и че майчинството в България е най-продължителното в Европа. Ваня Григорова от КТ " Подкрепа " пък уточни, че компенсацията през втората година на майчинството е замразено на 380 лв., което е надалеч под минамалната работна заплата. На тристранката бе разискван и бюджетът за НЗОК, в който се плануват над 400 млн. повече през идната година.

От КРИБ поддържаха по този начин оферти бюджет и приветстваха увеличението на разноските за здраве . Те акцентираха, че спомагателният обществен запас в опазването на здравето е инвестиция в стопанската система и благоденствието на нацията. От АИКБ не поддържаха бюджета за Касата. От КТ " Подкрепа " пък показаха терзание дали спомагателните средства в действителност ще стигнат до медицинските експерти.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР