На второ четене парламентът прие текстове от удължителния бюджетДанъчните облекчения

...
На второ четене парламентът прие текстове от удължителния бюджетДанъчните облекчения
Коментари Харесай

Парламентът прие: Запазват се ваучерите и данъчните облекчения за непълнолетни

На второ четене Народното събрание одобри текстове от удължителния бюджет
Данъчните облекчения за деца, ненавършили пълноправие, както и за деца с увреждания, остават следващата година същите като през 2022 година Запазват се ваучерите за храна, за възнаграждение на употребени за битови потребности ток и топлинна сила, природен газ и вода, за действия, реализирани от културни организации. Няма да се таксуват с налози ваучери до 200 лева месечно при избрани условия. Това реши Народното събрание с признатите на второ четене текстове от удължителния бюджет за 2022-а.

Министерският съвет внася в Народното събрание законопроектите за държавния бюджет за 2023 година,бюджетите на НЗОК и ДОО в период до 4 месеца от приключването на периода от Закона за обществените финанси, който е до 31 октомври на актуалната година. Четиримесечният период стопира да тече от деня на разформироване на Народното събрание до деня на конституиране на идващото Народно събрание, гласоподаваха още депутатите.

Производителите на ток със уреди за произвеждане на електрическа сила с конфигурирана мощ над 1 MW, чиито пазарни доходи са получени от продажбата на електрическа енергия, и за сила, създадена от въглища и водноелектрически централи сила, внасят във Фонд „ Сигурност на електроенергийната система “ целеви вноски, представляващи позитивната разлика сред пазарните доходи без Данък добавена стойност и избрания таван на приходите, изчислен при използване на стойностите за съответния вид производител, с интервал на доставка от 1 декември 2022 година до 30 юни 2023 година, като се изключи покупко-продажбите с балансираща сила. Размерът на целевата вноска се пресмята за всяка договорка.

Търговците на електрическа сила подават във Фонд „ Сигурност на електроенергийната система “ декларация по пример, одобрена от министъра финансите, за всичките си доходи от продадена електрическа сила по свободно контрактувани цени, разноските, свързани с покупката и продажбата на тези количествата електрическа сила, както и размера на дължимите целеви вноски върху тези доходи: в период до 15 април 2023 година. Декларациите са за интервала от 1 декември 2022 година до 31 март 2023 г.; а в период до 15 юли 2023 година – за интервала от 1 април 2023 година до 30 юни 2023 година

В 15-дневен период от влизането в действие на този закон Агенцията за стабилно енергийно развиване, операторите на електропреносната и електроразпределителните мрежи и търговците на електрическа сила подават във Фонд „ Сигурност на електроенергийната система “ информация за задължените лица, записаха депутатите.

Парламентът отсрочи за на следващия ден разискванията по останалите текстове от Преходните и заключителни разпореждания на удължителния закон за бюджета за тази година. Предложението направи националният представител Делян Добрев (ГЕРБ-СДС). То бе признато със 139 гласа „ за “ и 68 -„ срещу “, оповестява Българска телеграфна агенция.

Обратното предложение направи Цончо Ганев от „ Възраждане “. Пленарната зала отхвърли предложенията за допустимост до разглеждане на предложенията, свързани с минималната работна заплата на левицата и на „ Продължаваме Промяната “.

„ След като отменихме Коледата за българските деца с първото гласоподаване по параграф 12, дано най-малко да допуснем и приемем минималната работна заплата “, настоя Асен Василев от „ Продължаваме Промяната “, представен от Българска телеграфна агенция. Той моли народните представители да обезпечат от началото на идната година работещите на минимална работна заплата да имат някакво по-адекватно възнаграждение. Кирил Петков обърна внимание, че оставят минималната работна заплата да бъде 710 лева и дефинира протичащото се като „ безсрамие “.

„ Наистина ме е позор да бъда част от това Народно заседание “, съобщи той.

Разискванията по оферти от Министерски съвет удължителен закон за бюджета започнаха от 12:30 през днешния ден и продължиха близо седем часа. Утре продължава разискването на останалите текстове.
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР