На втори пациент с Covid-19, който е бил интубиран, е

...
На втори пациент с Covid-19, който е бил интубиран, е
Коментари Харесай

Започна тестването в старческите домове

На втори пациент с Covid -19, който е бил интубиран, е прелята кръвна плазма от оздравял от болестта с антитела. И той, както и първият случай, разгласен през вчерашния ден, са в по-добро общо положение и нямат температура.

Това заяви ръководителят на Националния действен щаб генерал-майор доктор Венцислав Мутафчийски на постоянния брифинг в Министерския съвет.

От Агенцията по медикаменти са създали инспекция по какъв начин се прави процедурата във ВМА и са я утвърдили като вярно осъществена.

Главният държавен здравен контрольор доцент Ангел Кунчев разгласи, че следва да стартира да се набира кръвна плазма от всички кръвни групи, която да бъде замразена. Това ще стане в Националния център по трансфузионна хематология, където за задачата ще има отделено пространство.

За последното денонощие има 10 нови случая на излекувани (от тях 9 са подадени от РЗИ – т.е. лекували са се в домашни условия), като с тях общият брой става 276 души.

В болница сега се намират 317 души, а от тях 40 – в интензивни отделения.

През последните 24 часа е умрял един мъж – той е от настанените в болничното заведение във Видин жители на Дома за остарели хора от село Гара Орешец. Той е имал голям брой съпътстващи болести. С него общият брой на умрелите става 66 души .

Новоустановените случаи на Covid-19 за последното денонощие са 53-ма души , с тях общият брой става 1541 случая . Тествани за последното денонощие са 1302-ма души, а общо изследваните са 46 510 или 6 644 на един милион население.

Сред новозаразените има шестима души медицински личен състав (междувременно стана ясно, че като цяло от София има четирима инфектирани общопрактикуващи лекари) и 13 души от Видин, от които 12 са от локален Дом за деца .

На въпрос за болен с Covid -19 , напуснал Врачанската болница, стана ясно, че това е 88-годишен мъж, измъчен от деменция, който е бил на открито единствено за 15-20 минути.

Доц. Ангел Кунчев заяви, че от през вчерашния ден всеобщо са почнали тестванията в домовете за остарели хора – първо ще бъдат изследвани работещите в тях - сред 1500 – 2000 души , а след това и настанените в тях – към 15 000 души .

Генерал Мутафчийски даде образец с немския Институт „ Роберт Кох “, който през вчерашния ден е излязъл с рекомендация към немското държавно управление да подхващат стратегическо, а не всеобщо тестуване, като предпочитано се насочат към медицинските заведения, контактните лица и старческите домове.

На въпрос има ли задоволително PCR-тестове, обвързван с алармиране от Плевен, че там свършват, бе отговорено, че има над 70 000 PCR-теста за цялата страна.

Междувременно се разяснява, че пловдивски математици плануват, че ще има пик към 10 -15 май с новозаразени от порядъка 3000 – 4000 души, като военачалник Мутафчийски разяснява, че и математиците с които Националният действен щаб работи, предвиждат пик за този интервал, само че не с толкоз огромен брой случаи.

Иначе от Националния действен щаб непрекъснато разискват разновидности по какъв начин ще се извърши поетапното лиребализиране и разхлабване на ограниченията, като то никога няма да бъде на кг и напълно, като от държавното управление, а не от Щаба ще разгласят съответните ограничения. „ Мога единствено да подскажа – ще се стартира с вървене в планините, разширение на контингента, навестяващ планините, групови спортове, само че всички те със спазването на нужните отстояния” – предизвести ген. Мутафчийски.

По отношение на наложителното носене на маски стана ясно, че се разисква опцията те да отпаднат като наложителни за откритите пространства. В същото време обаче в публичния превоз те ще останат безусловно наложителни.

На въпрос дали носенето на маски не обостря астмата, ген. Мутафчийски обърна внимание, че сега се обострят поленовите сили и че този интервал ще продължи повече от два месеца. Проф. Кантарджиев - шефът на Националния център за заразни и паразитни заболявания – се опитваше да добави ръководителя на Щаба, че маските – в противен случай – имат възпиращ резултат и понижават страданието от полените , само че военачалник Мутафчийски разяснява, че е „ претенциозно” да се дава сходно мнение.

По отношение извършена среща на премиера Бойко Борисов, финансовия министър Владислав Горанов и здравния министър Кирил Ананиев в Националния център за заразни и паразитни заболявания, където държавното сдружение „ Бул Био” е показало свои стратегии, проф. Кантарджиев обясни, че става дума за:

1. увеличение на производството на БЦЖ ваксина ,

2. произвеждане на ч овешки имуноглобулини , при които ще се събира кръвта на здрави хора за лекуване на едни от най-тежките болести.

Проф. Кантарджиев акцентира, че е значимо това да става с кръв на българи поради близката генетика, а не с вносна кръв. 3. произвеждане на серуми от животни, с които да се лекува ботулиново отравяне , провокирано от изразходване на погрешно приготвени и съхранявани консерви. 4. произвеждане на серум за лекуване на дифтерия .

А във връзка с имунизацията против ковид проф. Кантарджиев посочи, че тя се създава от учени от Българска академия на науките – от екипа на доцент Андрей Чорбанов, завеждащ отдела по имунология в Института по микробиология, които са спечелили план, утвърден от института „ Луи Пастьор” във Франция. Ваксината обаче ще бъде българска.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР