На всяка цена ли трябва управителят на ООД да е

...
На всяка цена ли трябва управителят на ООД да е
Коментари Харесай

Всяко дружество задължително трябва да има управител

На всяка цена ли би трябвало шефът на ООД да е съучастник? Всъщност наложително ли е да има подобен шеф или може да се дефинира един съучастник, който да се занимава с всичко?

Ф.И., София

 

Дружество с лимитирана отговорност (ООД) може да се образува от едно или повече лица, които дават отговор за отговорностите на сдружението с дяловата си вноска в капитала на сдружението. Това разпорежда Търговският закон.

Пак там е посочено, че органи на ръководство на ООД са Общото заседание и шеф. Изрично е записано, че едно ООД може да има не един, а няколко шефове. Отделно е очебийно, че шефът може да не е съучастник. В тези случаи той участвува в съвещанията на общото заседание, само че само със консултативен глас.

Така или другояче, шефът е наложителна фигура в сдружението. Това излиза наяве и от разпоредбите за регистриране на ООД. Там е маркирано, че в комерсиалния указател е належащо да се показа дружественият контракт, който се афишира, както и че е належащо да е назначен шеф или шефове.

Иначе е записано, че шефът провежда и управлява активността на сдружението съгласно закона и решенията на общото заседание, както и че точно той представлява ООД-то. При няколко шефове всеки един от тях може да работи независимо, в случай че дружественият контракт планува друго. Други ограничавания на представителната власт на шефа нямат деяние във връзка с трети лица.

В комерсиалния указател се вписва името на шефа, който показва нотариално заверено единодушие с пример на подписа си. Овластяването на шефа може да бъде оттеглено когато и да е и името му да бъде заличено от комерсиалния указател. Управителят може и сам да изиска да бъде премахнат - с документално съобщение до сдружението. В период до един месец след приемане на уведомлението сдружението би трябвало да съобщи за регистриране освобождението му в комерсиалния указател. Ако сдружението не направи това, шефът може самичък да съобщи за регистриране това събитие, което се вписва без значение дали на негово място е определено друго лице.

Овластяването и неговото изтриване имат деяние във връзка с трети добросъвестни лица след вписването им. Отношенията сред сдружението и шефа се уреждат с контракт за възлагане на ръководството. Договорът се подписва в писмена форма от името на сдружението посредством лице, управомощено от общото заседание на съдружниците или от едноличния притежател.

Не може да бъде шеф лице, оповестено в неплатежоспособност, или лице, което е било шеф, член на директорски или надзорен орган на сдружение, прекъснато заради неплатежоспособност през последните две години, предхождащи датата на решението за оповестяване на несъстоятелността, в случай че са останали неудовлетворени кредитори. 

Важно е да се означи, че без единодушие на сдружението шефът няма право от свое или от непознато име да прави търговски покупко-продажби,  да участвува в събирателни и командитни сдружения и в сдружения с лимитирана отговорност; да заема служба в управителни органи на други сдружения. Тези ограничения се ползват, когато се прави активност, сходна с тази на сдружението. При нарушение на тези забрани, управителят дължи обезщетение за породените на сдружението вреди.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР