На всички ни се е случвало докато правим кардио, тренираме,

...
На всички ни се е случвало докато правим кардио, тренираме,
Коментари Харесай

Какво представлват мускулните крампи и как да се справим с тях?

На всички ни се е случвало до момента в който вършим кардио, упражняваме, или просто заспиваме, спокойствието ни да бъде жестоко нарушено от остра, нетърпима болежка и мощен конвулсия, който втвърдява мускула и хвърля в мигновена мъка, пише фитнес треньорът и съветник по хранене Страхил Иванов в своя блог Fitbg.net.

Е, това са мускулните крампи и в този момент ще поговорим за тях.

Какво са крампите и какви са признаците?

Мускулният крамп (или спазъм) е ненадейно, несъзнателно и мъчително стесняване на един, на част от един или на цяла група от мускули. Мускулът остава сгънат и не може да се отпусне волево.

Крампите най-често се демонстрират в долните крака, изключително в прасците и стъпалата. Но ръцете, дланите и коремните мускули също могат да бъдат наранени. Продължителността варира от няколко секунди, до 10-15 минути в по-редки случаи. Често крампът може да се прояви и изчезне няколко поредни пъти, преди да отмине изцяло.

Освен по острата болежка, той елементарно може да се разпознае и по образуването на твърда бучка от мускулна тъкан или хлътналост под кожата.

Въпреки че като цяло са безвредни, крампите могат да създадат краткотрайно невероятно потреблението на засегнатия мускул.

Тук желая да вметна, че в тази публикация ще приказвам единствено и само за крампи на скелетната мускулатура. Т.е. мускулите, които ние волево можем да свиваме и отпускаме (тези на крайниците, торса и главата).  Гладките мускули, изграждащи вътрешните органи също могат да страдат от крампи, само че това е напълно друга тема…

Причини за поява

Всъщност, това е едно много постоянно събитие. Сигурен съм, че щом четеш тази публикация, то си получавал такова разбиране в даден миг от живота си. Но има избрани условия и индикатори, които могат да усилят риска от крампи или интензитета им.

Една от най-честите аргументи за поява е  несъразмерното физическо натоварване . Често срещано при професионалните спортисти и по-отдадените фитнес запалянковци, спазващи интензивна фитнес стратегия, само че даже и при елементарни хора, извършващи физическа активност, натоварваща тялото им до степен, на която то не е привикнало да работи. В тези случаи на претоварване крампът може да се прояви незабавно или малко по-късно – след няколко часа да вземем за пример.

Освен това, противоположната на това  мускулна недоразвитост , породена от систематичното обездвижване, застояване и лежане в едно състояние или в неуместна поза, също може да провокира крамп.

Що се отнася до  възрастта , крампите обикновено се демонстрират при възрастни хора, като с напредването на годините нараства и рискът от появяването им. Това е по този начин, тъй като в процесът на стареене мускулното разграждане (катаболизъм) се усилва, а оставащата мускулна тъкан се претрупва по-лесно. Но децата също не са застраховани. При тях правилото е общо взето същия – мускулатурата не е толкоз добре развита, по тази причина елементарно може да бъде претрупана.

В спорта, с изключение на систематичното претоварване, различен постоянно срещан извършител на скелетно-мускулни конвулсии е  дехидратацията . Обилното потене по време на физическа интензивност, изключително в топло време, може бързо да обезводни организма и да докара до крампи. Да не приказваме за обстоятелството, че професионалните бодибилдъри съзнателно се обезводняват преди съревнование, с цел да изкарат по-добра формулировка на мускулите.

Забележка: Добавката Креатин, която постоянно се употребява от фитнес феновете, също покачва риска от поява на мускулни крампи.

А даже и отвън спорта, незадоволителният банкет на течности или приемът на диуретици също крие риск от дехидратация и крампи, изключително при по-възрастните хора.

Друга постоянно срещана причина са нарушаванията на минералния баланс в тялото – особено  при калиев, магнезиев, калциев или натриев недостиг.

До поява на крампи могат да доведат и някои  физически и здравословни положения , които ще изброя в резюме:

  • Бременност
  • Бъбречна непълнота
  • Лошо кръвообращение
  • Алкохолизъм
  • Хипертиреоидизъм
  • Заболявания на нервната система
  • Физически контузии и пострадвания на крайниците.

И в случай че това не стига,  някои медикаменти  също загатват в листовката си мускулните конвулсии като непряк резултат от приема. Сред тях са някои противозачатъчни, антипсихотични, статини (за надзор на холестерола), стероиди, диуретиците, които към този момент загатнах и други

Как да избегнеш появяването на мускулни крампи?

За да намалиш риска от поява на мускулни конвулсии до най-малко, ще ти дам няколко съществени правилото, които можеш да спазваш:

  • Хидратирай се добре, като приемаш задоволително течности през целия ден. Тъмният цвят на урината и жаждата са първите признаци за дехидратация. Обръщай им внимание.
  • Включи в менюто си храни, богати на витамини и минерали, като калций, калий и магнезий. Можеш да си набавиш мултивитамини и минерали и под формата на хранителни добавки.
  • Поддържай добра физическа форма с умерена до висока физическа интензивност, като избягваш обездвижване или пък претоварване. Ако тренираш постоянно, увеличавай натоварването в тренировките си последователно и методично.
  • Отделяй по няколко минути дневно за стречинг и оживление на мускулите, изключително след подготовка или преди лягане.
  • Ограничи приема на питиета, съдържащи високи количества кофеин и алкохол.

Как да се оправиш с мускулните крампи?

Ако въпреки всичко извадиш неприятен шанс и ти се наложи още веднъж да се справяш с мускулен конвулсия, ето няколко съвета, които ще оказват помощ:

  • Опитай да разтегнеш засегнатия мускул и го масажирай интензивно.
  • Ако имаш опция, вземи си топъл душ или наложи топла забрадка върху мястото, с цел да успокоиш мускула и да предотвратиш наново разбиране.
  • Ако при теб крампите са постоянно събитие, консултирай се с персоналния си доктор и попитай за лекарства, които може да ти предпише, с цел да облекчи положението.
  • Ако е обиден кракът (както се случва обикновено) – пробвай да се разходиш малко и да го раздвижиш.

В умозаключение

Видимо, аргументите за появяването на мускулни крампи са доста и разнородни, а това изяснява високия % на засегнатите хора и за какво това е толкоз постоянно срещано недоволство.

Бих споделил, че в 90% от случаите тези конвулсии са безвредни и единственото неприятно следствие е краткотрайната болежка, която предизвикват в засегнатият мускул или мускулна група.

Но в случай че се появяват постоянно и не изчезват, макар взетите ограничения, е добре да се консултираш с доктор, с цел да се направи обширен обзор и в случай че има по-сериозен здравословен проблем, който да ги предизвиква, той да бъде овладян в точния момент.

Автор: Страхил Иванов

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР