На всички нас постоянно ни се напомня, че е изключително

...
На всички нас постоянно ни се напомня, че е изключително
Коментари Харесай

Наистина ли се нуждаем от осем часа сън

На всички нас непрекъснато ни се припомня, че е извънредно значимо да спим по седем-осем часа всяка нощ, тъй като достатъчният сън оказва помощ на организма да се възвърне и ни разрешава да се усещаме душевен и физически отпочинали.

Поради това разбиране, когато ни е мъчно да заспим през нощта, постоянно се тормозим по какъв начин ще се оправим със идващия ден с по-малко часове сън.

Do we really need 8 hours of sleep?
— Fiifi Dzansi (@fiifidzansi)
Оказва се обаче, че не съществуват идеални часове за сън, твърди професор Ръсел Фостър от Оксфордския университет, който е експерт в региона на неврологията.

Експертите развенчават правилото за осемчасов сън, като настояват, че е належащо единствено " приблизително " количество сън и всеки човек би трябвало да се опита да разбере какъв брой сън му е нужен, оповестява " Мирър ".

Макар че специалистите сякаш предлагат седем до девет часа сън всяка нощ, терапевтът от DC Metro Sleep and Psychotherapy Ани Милър в по-ранен отчет в CNET споделя, че хората не би трябвало да се усещат притиснати от тази цифра.

Тя оповестява: " В исторически проект един непрестанен интервал на сън не всеки път е бил стандарт ".

Въпреки че началото на идеалните осем часа сън не е прекомерно ясно, евентуално за това е отговорна индустриалната регулация на учебните и работните графици.

Staying up late and getting LESS than eight hours of sleep decreases dementia risk, scientists say
— Daily Mail Online (@MailOnline)
Все отново нуждата да се следва този стандарт " сигурно е съдействала за безсънието на доста хора ", споделя Милър. " Ако усещаме, че " би трябвало " да спим повече или че не го вършим вярно, сънят ни ще страда ", споделя тя.

Професор Фостър споделя, че в началото е написал книгата си " Време за живот: Новата просвета за телесния часовник и по какъв начин той може да промени съня и здравето ви ", тъй като му е било " омръзнало " хората да споделят, че би трябвало да спите по осем часа всяка нощ.

Вместо това специалистът поучава да спите сред 6 и 10 часа всякога, когато си лягате. Националната фондация за съня поучава същото.

Макар че някои хора може да се подиграват, когато други споделят, че евентуално се нуждаят единствено от шест часа сън всяка нощ, за избран % от хората това е истината, споделя доктор Алисън Брейгър, лекар на науките, инженер по продуктивността в Momentous, консултант за продуктивността и здравето.

Scientists believe that we are not as sleep-deprived as we all seem to think - and you don’t need eight hours
— The Times and The Sunday Times (@thetimes)
По-рано доктор Брейгър съобщи пред CNET, че нормално сполучливите хора са склонни да спят по-малко.

" Ако погледнете президентите на Съединени американски щати, сполучливите изпълнителни шефове и военните водачи, доста от тях оповестяват, че спят малко, само че се усещат добре и не се нуждаят от стимуланти, с цел да останат будни ", сподели тя.

" Ежедневните потребности от сън се движат по кривата на камбаната, както множеството физиологични процеси в природата. Средната стойност е осем часа нощен сън, само че има хора, които се намират вляво или вдясно заради генетични предпоставки. "

През 2019 година учените оповестиха, че са разкрили " ген за къс сън " и съгласно Националния институт по опазване на здравето (NIH) тези, които имат този ген, естествено спят по-малко от 6,5 часа всяка нощ " без забележими неприятни последствия ".

Това изобретение потвърждава, че потребностите от сън са мощно самостоятелни и се въздействат от гените на индивида. Всъщност, съгласно някои изследвания, моделите на сън и нарушаванията на съня са наследствени.

Така че броят на часовете, от които се нуждаете, с цел да спите и да функционирате дейно на идващия ден, явно зависи от вашата ДНК.

За да разберете дали си почивате задоволително, просто би трябвало да се запитате: " В положение ли сте да работите на върха на опциите си денем? В положение ли сте да вършите оптимално това, което би трябвало да вършиме? " - осведоми професор Фостър.

Ако отговорът ви е " да ", евентуално спите задоволително. Ако не, може би би трябвало да измененията времето за лягане и да се опитате да заспите малко по-рано.

Forget eight hours, this is how much sleep you really need say scientists...
— Marie Claire (@marieclaireuk)
Също по този начин, в случай че се пробвате да добавите повече сън в дневния си график, специалистът предизвестява да не наваксвате в почивните дни или през уикенда, тъй като въпреки това да ви кара да се чувствате по-добре в кратковременен проект, ще се окаже " смущаващо за телесния часовник ".

Вместо това професорът предлага сънливост по обяд или в ранния следобяд. Това ще помогне за възстановяване на втората половина на деня.

Въпреки това той поучава да не се вършат дълги дрямки.

" Препоръчителната дълготрайност на дрямката въз основа на лабораторни проучвания е към 20 минути - и не прекомерно покрай времето за лягане. "
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР