На всеки ще намерим място под слънцето - заяви вчера

...
На всеки ще намерим място под слънцето - заяви вчера
Коментари Харесай

На всеки ще намерим място под слънцето

" На всеки ще намерим място под слънцето " - съобщи през вчерашния ден водачът на ДСБ и съпредседател на " Демократична България " Атанас Атанасов със самочувствието на представител на коренното население, преди малко взел превъзходство над група нахални туристи в борба за последния останал шезлонг на плажа. Най-хубавият шезлонг под слънцето за Атанасов е президиумът. Той ще е идващият ръководител на Народното събрание вместо Никола Минчев от партньорската " Продължаваме промяната ", неизменен (и обществено артикулиран) претендент на обединяването за същия този пост, в този момент кавалерски пазарен като " отплата " от водачите за лидер на листа за Европейския парламент.

Тази реплика на Атанасов може да послужи за слоган на второто издание на " сглобката " ГЕРБ-ПП-ДБ-ДПС, която хапнала, пийнала и дремнала по време на коледно-новогодишната почивка, лениво изпълзява на припек под нежното януарското слънце с нова задача: благоустрояване. Лениво, тъй като няма кавги, няма разтърсващи Пеевски и Борисови слова рано заран, които да задават тон на парламентарния ден. Не се желаят оставки на министри, министър председателят Денков към този момент не е момченце, защитавано от батковците, " дилетантите "  вече са " сътрудници ", " чегъртаните " - също;  " Апартаментгейт " 2:0 е " компоти, не компютри " (в две части), а Десислава Атанасова е... парламентарен арбитър.

Само за пет дни работа, през което време обществото бе омъглено от " достоверни " вести като демонтажа на паметника на Шипка, заличаването на " Аз съм българче " от учебника и вражеския чуждоземски пробив в " Школо ", управляващите ГЕРБ-ПП-ДБ-ДПС направиха първото показно за това по какъв начин виждат намирането тук-там за всички тях под слънцето.

Ето по какъв начин наподобява то на фона на поръчките за авансово направен механизъм за всеки избор от квотата на Народното събрание, транспарантно и конкурсно начало, публично разискване и прочие пожелателни неща, скрепени дори с последните промени в Конституцията:
" Заслужил актьор "
Първият заслужил актьор е дясната ръка на Бойко Борисов - Десислава Атанасова, която дружно с магистрата Борислав Белазелков бе пратена в Конституционния съд като арбитър. Какво около този избор няма да видите в късите новинарски излъчвания и TikTok?

а) Номинациите се появиха в първия работен ден на депутатите след ваканцията, а процедурата бе задействана небрежно. Общественото разискване се сведе до медийните изявления и обществените мрежи. 

б) Бяха представяни като: Атанасова номинация на ГЕРБ, Белазелков - на ПП-ДБ. Това не е правилно. И двете имена бяха импортирани в деловодството на Народното събрание от водачите на ГЕРБ и ПП-ДБ и Делян Пеевски. И е добре да се знае. Обратното може да бъде счетено за заблуждение на обществото. Едно е да си препоръчан, друго е да си " номиниран ".

в) Изслушването в конституционната комисия мина през вчерашния ден с координирана офанзива и от медии, и от депутати по Белазелков, комуто бяха задавани въпроси от непоколебим юридически темперамент: за третия пол, тайнството на брака, Българска комунистическа партия и прочие, което някой би помислил, че трябваше да компенсира тези за юридическия стаж на Атанасова, който се заключава в това, че в далечната 2011 година се е записала като публичен бранител в русенската адвокатска гилдия. На председателката на парламентарната група на ГЕРБ такива въпроси не бяха задавани.

г) Че изборът е предупреден, въпреки да имаше и трети претендент - единствено че на опозицията - показа и проявата на неприятен усет и образование от страна на препълнилите залата депутати на ГЕРБ и ДПС, които с часове отегчено слушаха въпроси и отговори, само че оживено аплодираха Атанасова след изявата ѝ и... напуснаха в мига, в който третият претендент стартира с експозето си. С тях си потегли и самата Атанасова.

д) Гласуването в зала трябваше да е след 72 часа - съгласно признатите правила. Мнозинството обаче го пришпори за тази заран, което бе обяснено с тежката законодателна стратегия и многото командировки идната седмица. Пита се - при към 160 народни представители от ПП-ДБ, ГЕРБ и Движение за права и свободи, какъв брой ще са в командировки, че да няма " сглобката "  мнозинство? Около 40?

е) Защо се бърза стана ясно, откакто същото това болшинство записа безпрецедентнно тази заран (и гласува) 9-годишни мандати за двамата нови конституционни съдии, макар решение на Конституционния съд, че би трябвало да са 7-годишни, осланяйки се на това, че решението на Конституционен съд влиза в действие на следващия ден. Тоест Народно събрание неодобрява Конституционен съд при избора на двама нови членове на Конституционен съд, което опозицията ще изпрати в... Конституционен съд. 

Колко свястно е това упражнение като се има поради, че двамата се смятат за назначени с полагането на клетвата, не с избора, ще забележим. При всички положения остава привкус на честен провал.
Един удар, два заека
Защо Атанас Атанасов, а не Никола Минчев отпред на Народно събрание е въпрос, който към момента не намира приемливо (и публично) пояснение от създателите на рокадата в рокадата. " Готов съм ", чухме единствено от съпредседателя на Демократична България да споделя. Атанансов има дълготраен парламентарен опит и най-малък подобен във воденето на съвещания (за разлика от Минчев, който е бивш председател). Това, несъмнено, не е недостатък, само че прибавя стойност към горепосочения въпрос.

Понеже постоянно се разчита на късопаметността на публиката, в последно време ни се изяснява, че името на Минчев не е било спрягано за поста след ротацията, камо ли с някаква степен на решителност. Нищо че той бе претендентът на ПП-ДБ за ръководител през цялото време. Нищо, че на самия Атанасов принадлежат: " Никола Минчев ще е нашият претендент за ротационен ръководител на Народното събрание ". Казани на 19 април 2023-та.

Какво се промени от този момент?

а) Желанието на Атанасов да се види на високия пост преди да навърши пенсионна възраст?

б) Желанието на съпредседателя на Политическа партия Кирил Петков да не бъде засенчван от добилия известност с " импийчмънта " си Минчев, останал едно от най-популярните лица в партията и до през днешния ден?

в) Невъзможността на Политическа партия да откри мощни лица за евродепутатската листа?

г) И трите?

Както стана ясно, отговори няма. От обединяването успокояват, че и вътрешно напрежение няма, а то няма, тъй като има обет за безмълвие.

Така в резюме тези дни разбрахме следното:

" Сглобката " е цяла, назначенията текат. На всеки ще се намери място под слънцето, само че това, което водачите кажат. Ако водачите не са намерили човек за поста, пост не се разкрива. Ако пък няма опит за него, ще разбираем, че има - нищо, че е за друго. Ако можем да финтираме закон, ще го финтираме, тъй като... ами, защото можем. А ротацията и реденето на регулаторите занапред предстоят...
Още по тематаПодкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и през днешния ден, с цел да научите новините от България и света, и да прочетете настоящи разбори и мнения от „ Клуб Z “. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме потребност от вашата поддръжка, с цел да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 страни на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на същинска, самостоятелна и качествена публицистика. Вие можете да допринесете за нашия блян към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият гарант на наличие да сте вие – читателите.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР