На всеки един от нас му се е случвало да

...
На всеки един от нас му се е случвало да
Коментари Харесай

Защо потрепваме миг преди да заспим?

На всеки един от нас му се е случвало да се сепне, подскочи или потрепне, момент преди да заспи. Сякаш падаш от високо място и отваряш очи, малко преди да се случи ужасният конфликт със земята. Това събитие може напълно умерено да се назова „ универсално “, тъй като се среща при 7 от 10 души.

Става дума за така наречен миоклонични потрепвания или неволни мускулни конвулсии. Те нормално пораждат по време на прехода сред бодрост и сън или по този начин наречената хипнагогия (времето, когато тялото стартира да заспива). И траят извънредно малко – към половин секунда, даже по-малко.

Понякога сепването може да бъде съпроводено и с екот или звук в главата, като при детонация. Спокойно, това не е признак на душевен или физически проблем. Но не можем да отречем, че преживяването е неприятно.

Съществуват най-различни теории за потрепването. Според някои експерти то е в резултат на мощен стрес и възприятие за тревога. Други пък настояват, че когато заспиваме, минаваме през мини интервали на REM сън, през които мускулите се отпускат, а ние започваме да сънуваме по-ярки сънища, които могат да ни изплашен.

Мозъчните талази по време на хипнагогия наподобяват на мозъчните талази по време на REM съня, което би могло да изясни физиологичните промени, които настъпват при заспиване. По време на REM съня пулсът, дишането и нервната ни система работят по-нестабилно. Така че, усещайки тези нестабилни дейности на тялото по време на етапа сред бодрост и заспиване, е прекомерно евентуално да потрепнем.

Но при всички положения аргументите за стряскането към момента не са изцяло изяснени. И въпреки всичко, има няколко съвета, които ще ни оказват помощ да ги избегнем. И това са: непрекаляване с тежки и пикантни храни; понижаване на тютюнопушенето и алкохола; заспиване и пробуждане по едно и също време; спане на комфортно легло… Общо взето да се придържаме към всичко, което прави съня ни по-спокоен и пълностоен.

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР