На водената от Русия кампания, която твърди, че Организацията за

...
На водената от Русия кампания, която твърди, че Организацията за
Коментари Харесай

Разследване разобличава отричанията на Русия за химическа атака на Асад в Сирия

На водената от Русия акция, която твърди, че Организацията за брана на химическите оръжия (ОЗХО) към Организация на обединените нации е манипулирала доказателства за нахлуване с химически оръжия, беше нанесен удар от публично следствие, показващо, че двама някогашни чиновници, приветствани като информатори и издайници, са имали дребен директен достъп до доказателствата и са преувеличили ролята си, написа английското издание " Гардиън ".

Независимото изследване, поръчано от ОЗХО, демонстрира, че единият от двамата в никакъв случай не е бил в екипа, проверяващ офанзивата през април 2018 година в сирийския град Дума, а другият е бил в екипа единствено за къс интервал.

И двамата, посочени в отчета като контрольор А и Б, може да бъдат дадени на съд.

Повече от 40 души бяха убити на 7 април 2018 година в Дума, който се намира в покрайнините на сирийската столица Дамаск. Градът по това време беше следен бунтовници, само че беше обсаден от проправителствени сили. Цивилни твърдяха, че са били жертви на нахлуване с химическо оръжие.

Нападението провокира ответни ракетни удари по сирийски държавни обекти от страна на Съединени американски щати, Англия и Франция седмица по-късно, един от дребното директни удари против сирийски държавни обекти в продължаващия от близо 9 години спор.

Русия на часа стартира акция, включваща довеждането на очевидци от Сирия в централата на ОЗХО в Хага, с цел да оспори изказванието, че е употребявано химическо оръжие.

Обвинението, че Русия разрешава или прикрива потреблението на химически оръжия от страна на сирийския президент против сирийски цивилни, е една от най-острите тематики на конфликт сред Русия и Запада.

След ракетния удар на Съединени американски щати ОЗХО сътвори екип за определяне на обстоятелствата, с цел да реши дали е употребявано химическо оръжие, само че не и да приписва отговорност. През март 2019 година той дефинира, че в Дума евентуално е бил употребен неразрешен отровен химикал, съдържащ хлор. Фактът, че химическите оръжия са били употребявани посредством въздушни удари, означаваше, че ОЗХО счита, че сирийските военновъздушни сили са били виновни.

Вътрешни отчети на ОЗХО, поставящи под въпрос, че химическото оръжие е било употребявано, изтекли предишния май, повдигат въпроси за манипулиране на ОЗХО от Запада.

Но следствието на ОЗХО за тези течове е открило, че създателите на вътрешните отчети са имали единствено незначителна поддържаща роля в екипа в Дума.

Шефът на ОЗХО Фернандо Ариас е декларирал, че въпросните две лица не били информатори и издайници. Той сподели: " Те са самостоятелни лица, които не могат да одобряват, че възгледите им не са подкрепени с доказателства. " Той добави, че двамата мъже са нарушили отговорностите си към организацията, като съобщи, че държанието им е още по-възмутително, защото са имали явно непълна информация за следствието.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР