На влизане в парламента пред репортери той заяви, че Бюрото

...
На влизане в парламента пред репортери той заяви, че Бюрото
Коментари Харесай

Гешев пак изненада правната комисия и се появи

На влизане в Народното събрание пред кореспонденти той съобщи, че Бюрото за отбрана на очевидци е " ефикасна и ефикасна конструкция, само че в България имаме дарбата да ги унищожаваме ".

Обяви още, че бил известен за съвещанието на правната комисия няколко часа преди този момент. Изрази вяра, че идващият път нямало да го канят няколко часа преди самото съвещание.

" Сега виждаме, че най-важното след актуализацията на бюджета, е премахването на защитата на основния прокурор и магистратите и закриването на профилираните съдилища. Надявам се да съм останал с неверно усещане ", уточни Гешев.

Главният прокурор сподели още, че знае, че Бюрото охранява един предпазен очевидец по делото против обвинения и укриващ се в чужбина предприемач Васил Божков. За предходната година са били охранявани 20 души, като някои лица са отказали защита.

Работата на Бюрото за отбрана Гешев дефинира като позитивна и ефикасна. По думите му се готви заличаване на Бюрото и професионалния му потенциал, ще бъдат застрашени защитавани и охранявани лица, а изгода ще имат " мафията и проведената престъпност ".

ФргНюз напомня, че това не е първата изненадваща поява на основния прокурор в правната комисия. Миналата седмица Гешев приключи отпуска си и отиде при депутатите, с цел да дава отговор на въпросите им за побоя на протестиращи зад колоните на Министерския съвет.

Гешев обаче не отговори съответно на нито един въпрос и се базира на това, че няма право да изнася информация за съответни каузи.

Няколко дни по-късно Гешев оспори в Конституционния съд опцията да бъде викан в парламентарната комисия. Става дума за наредба в правилника за активността на Народното събрание, в която се планува минимум един път на три месеца обвинител №1 да бъде канен на разискване в правната комисия по тематики, свързани с работата на прокуратурата.

Според основния прокурор компетентността на Народното събрание във връзка с правосъдната власт, в частност на прокуратурата, е тъкмо избрана по Конституция и е лимитирана до чуване и приемане на годишния отчет на основния прокурор и на други систематизирани и аналитични отчети за активността на прокуратурата по използването на закона, противодействието на престъпността и реализирането на наказателната политика.

Докладът за активността на Бюрото за отбрана на очевидците бе импортиран, откакто стана ясно, че за последната година в програмата не е било включено нито едно лица, само че в това време бюджетът на Бюрото е повишен доста. Освен това извънредно противоречив е обстоятелството, че звеното е на директно послушание на основния прокурор. Няколко партии желаеха то да премине към Министерството на правораздаването, тъй като другояче прокуратурата разполага с полицейски орган, което опонира на правилото за разделяне на управляващите. Бюрото за отбрана на очевидците е наричано “преторианска армия на основния прокурор”.

Според Гешев подготвяното от народните представители връщане на Бюрото от прокуратурата в Министерството на правораздаването ще докара до " проблеми в битката с престъпността ".

Атанас Славов изиска да се изиска информация от Висшия правосъден съвет за бюджета на Бюрото за отбрана.

Очаквайте детайлности.

Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР