На високо и слънчево място над Трявна, сред борови гори

...
На високо и слънчево място над Трявна, сред борови гори
Коментари Харесай

Детската специализирана белодробна болница в Трявна е обновена



На високо и слънчево място над Трявна, измежду борови гори се намира единствената в страната Детска профилирана белодробна болница за дълготрайно лекуване. Създадена е в годините на Втората Световна война от кралица Йоанна. Сега стаите за дребните пациенти са преобразени с нови кревати, шкафчета и цветното спално долни дрехи.

" Царицата е получила след сватбата си с цар Борис III една сума от няколко софийски банки като брачен подарък, само че тя е решила да основе фонд. Този фонд е бил в началото предопределен за профилакториум за деца на железничари, на транспортни служащи, само че с първите профилактични прегледи, които са правени тогава, се оказва, че има доста заболели от туберкулоза и прави болница за лекуване на заболели от туберкулоза деца и е открита малко след гибелта на цар Борис III и е носела неговото име. Открита е при започване на 1944 година, само че болните са били толкоз доста, че действително са се лекували към този момент ", сподели за БНР шефът на болница " Царица Йоанна " доктор Георги Илиев.

 Детската профилирана белодробна болница в Трявна Снимка: Велина Махлебашиева

Болничната постройка, проектирана от царския проектант Йордан Севов по тогавашните немски и швейцарски медицински условия, съставлява цялостен комплекс с всички нужни пространства, в това число учебно заведение, къща за основния доктор, икономически постройки, а колата за спешна помощ била първият автомобил с мотор с вътрешно горене в Трявна. Сърцето на постройката е мраморното предверие, в което е сложена паметната плоча с лика на кралица Йоанна. Мраморът е подарък от италианското кралско семейство. От Италия е доставено и централното стълбище. 

" Стълбището е било като лего игра, веднъж е инсталирано в Италия, разглобено е, донесено е, ходило по ходило е инсталирано още веднъж. Облицовката е от балчишки камък. И парапетът. Но другояче има истински италиански плочки ". 

Някога в постройката е имало и кино салон. По-късно пространството е употребявано за склад, а неотдавна, със средства от Министерството на здравеопазването, е превърнато в салон за лечебна физкултура. 

В огромния болничен комплекс има здания, които не са ремонтирани, откогато е издигнато здравното заведение преди повече от 70 години. Екипът разчита да притегли средства, като кандидатства по стратегии, а с това, което е по силите им, се оправят благодарение на доброволци и донори.

Включват се частни лица и компании от цялата страна. Особено дейни са доброволците от Трявна, както и гимназистите от художественото учебно заведение, акцентира доктор Илиев. Общината също взе участие в последната акция, след която детската площадка и баскетболното игрище са почистени и подготвени за игра. Преди време едната от занималните беше напълно възобновена с помощ от хора, съпричастни с напъните на личния състав, споделя общественият служащ Бонка Тихова:

" Всяка една движимост е дарена, всеки един милиметър е от сърцето на някой човек и то се усеща . Влязохме във всяка стая, сега се употребяват към 40 стаи, малко да се освежи, да се подменят нощни шкафчета, дрешници, неща, които бяха тук още от основаването, железни нощни шкафчета от 1942 година, напълно амортизирани. Всичкото спално долни дрехи е сменено ". 

 Детската профилирана белодробна болница в Трявна Снимка: Велина Махлебашиева

Сред донорите на болничното заведение са и към този момент порасналите тогавашни девойки и момчета, лекувани в Трявна.

Днес пациентите са доста по-малко поради намалялото детско население. Леглата са 155 и след престоя, който е най-малко 14 дни, лекуването на децата продължава у дома, като огромна част от пациентите се възвръщат. В годините доста деца са избавени от хронифициране на болесттите им, надлежно и от следствията за здравето, изяснява шефът на лечебното заведение, построено на това място поради удобния климат. Д-р Илиев споделя и друга добра вест:

" В момента нямаме нито едно дете с туберкулоза, не става дума за дейна туберкулоза, а за дълготрайно лекуване на туберкулоза, която е потисната ".

Управителят на болничното заведение отбелязва, че поради страха от разпространяването на Covid-епидемията, част от пациентите са пропуснали оздравителните процедури. Д-р Илиев подсигурява, че заразяването с ковид в стационара е невероятно и няма заплаха пациентите да проведат лекуването си.

Детската болница в Трявна за физиотерапия и рехабилитация посещават и възрастни, прекарали Covid-19. Програмата е амбулаторна и е ориентирана към пациенти, които се нуждаят от долекуване.
Цялото интерю можете да чуете в звуковия файл.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР