На Велики четвъртък християнската традиция повелява да се боядисват червени

...
На Велики четвъртък християнската традиция повелява да се боядисват червени
Коментари Харесай

На Велики четвъртък боядисват 2022 яйца в Бачковския манастир

На Велики четвъртък християнската традиция повелява да се боядисват червени яйца – знак на Христовото Възкресение.

Монасите в  Бачковския манастир   ще спазят традицията и ще боядисат 2022 яйца, множеството обагрени в алено, заяви Величкия свещеник Сионий, който взе участие в обичайното боядисване. Първото алено яйце наложително се слага пред чудотворната икона на Света Богородица, която се счита за настойничка на обителта. В всеобщото боядисване ще се включат и доброволци от Бачково и Асеновград. Яйцата са подаяние и ще бъдат раздадени през трите дни на Възкресение.  За Великден в Бачковския манастир се чака да дойдат хиляди богомолци от цялата страна. 

Деца ще боядисват яйца  в Пловдив с  благословението на митрополит Николай в храма  " Свето Възнесение Господне ".   Иницативата „ Деца боядисват яйца за деца “ е на Националната асоциация на децата и младежите с диабет  и се възобновява след двегодишно спиране.  Боядисаните яйца, козунаци и великденски сладки ще бъдат дарени на детските отделения по диабет  в лечебните заведения " Свети Георги " и " Медлайн ", както и на деца в потребност.

В духа на традицията и в Пазарджик деца ще боядисват великденски яйца в двора на катедралния храм „ Св. Богородица “. Инициатива е на Архиерейско наместничество в Пазарджик и Църковното настоятелство при катедралния храм. Боядисаните яйца ще бъдат занесени на живеещите в домовете за остарели хора в Пазарджик и в село Главиница. 

Величкият свещеник Сионий разказва за традицията на Велики четвъртък в Бачковския манастир. От игумена ще чуем и молитвата му за мир, повече от звуковия файл по тематиката.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР